Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

"Κούρεμα" χρέους για πολύτεκνο πατέρα στην Καβάλα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Καβάλας δικαίωσε καταναλωτή μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, ο οποίος, έχοντας συνολική οφειλή, ύψους περίπου 52.000 ευρώ, απαλλάχτηκε από το σύνολο των οφειλών του.

Ο καταναλωτής προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εντός του 2011 και συνεργάτης της Ένωσης κατέθεσε προς τις πιστώτριες τράπεζες του καταναλωτή πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρόταση την οποία οι πιστώτριες τράπεζες αγνόησαν.

Ακολούθως, η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο καταναλωτής, με τη συνεργασία εθελοντή μέλους της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Καβάλας το 2012 σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών του.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας, αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε την απόφασή του, η οποία αναφέρεται παραπάνω. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής είναι παντρεμένος με τέσσερα ανήλικα παιδιά και η σύζυγος του είναι άνεργη. Συντηρούνται δε, με τη βοήθεια των πατρικών τους οικογενειών. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ισχυρίσθηκαν ότι δολίως περιήλθε σε κατάσταση υπερχρέωσης, ενώ γνώριζε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις από τα δάνεια που έπαιρνε.

Μέχρι το 2010 που εργαζόταν ως οδηγός, προσπαθούσε να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του, πότε από τη μισθοδοσία του και πότε με νέα δάνεια που έπαιρνε, όταν η μισθοδοσία του δεν επαρκούσε.

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου, «ήταν μία λανθασμένη, πλην συνήθης επιλογή, κατά το διάστημα που κατέφευγε στο δανεισμό, η οποία καλλιεργήθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και δεν ρυθμίστηκε, ως έπρεπε, από την πολιτεία» και, επομένως, το δικαστήριο απέρριψε τη σχετική ένσταση των εκπροσώπων των τραπεζών.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας δέχθηκε ότι οι βιοτικές ανάγκες της συγκεκριμένης οικογένειας ανέρχονται στο ύψος των 800 ευρώ, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο καταναλωτής, γεγονός για το οποίο η απόφαση έκρινε ότι: «Το ποσό αυτό κρίνεται συντηρητικό, δεδομένου ότι πρόκειται για εξαμελή οικογένεια και υποδηλώνει τη διάθεση του αιτούντος να περιορίσει τα έξοδα του σε επίπεδο, όμως, που να μην προσβάλλεται το επίπεδο διαβίωσης αυτού και της οικογένειας του».

Όρισε, λοιπόν, μηδενικές δόσεις για 60 μήνες και επιπλέον επαναπροσδιόρισε νέα δικάσιμο σε ένα έτος από την ημερομηνία της απόφασης, προκειμένου να εξετάσει, αν έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του καταναλωτή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.