Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις η μείωση του φόρου.

Έκπτωση για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα της τάξεως του 20%, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, αναμένεται να περιλαμβάνει η ρύθμιση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο, Τετάρτη.

Οι εκπτώσεις σε ξενοίκιαστες κατοικίες και καταστήματα που δεν ηλεκτροδοτούνται θα χορηγηθούν με βάση κριτήρια όπως η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ ρόλο θα παίξει και το χρονικό διάστημα που το ακίνητο είναι κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα αποστείλει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις τελικές διατάξεις για ενημέρωση και εν συνεχεία θα τις καταθέσει στη Βουλή.

Οι αλλαγές θα ελαφρύνουν, όπως έχει ανακοινωθεί, τους ιδιοκτήτες οικοπέδων 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλονιά. Θα βαρύνουν ωστόσο τους ιδιοκτήτες με κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία -ακόμη και με την έκπτωση - θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο (τα προηγούμενα χρόνια απαλλάσσονταν από το “χαράτσι”).

Ζημιωμένοι θα είναι και οι φορολογούμενοι που, αν και βάσει του αρχικού νόμου δικαιούνταν έκπτωση ή απαλλαγή με τις τελικές διατάξεις, “καίγονται” από τα τεκμήρια διαβίωσης και το κριτήριο της συνολικής αξίας των ακινήτων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, και να καταστεί δυνατόν η πρώτη δόση να πληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως εντός των προσεχών ημερών μετά την ψήφιση του συνόλου των τροπολογιών για τον ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις θα αναμορφωθούν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις (ελάχιστη δόση 10 ευρώ), με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014, τη δεύτερη την 31η Οκτωβρίου και την έκτη δόση την τελευταία εργάσιμη του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

Η οριστική εικόνα των δόσεων θα διαμορφωθεί μετά την επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις αλλαγές που θα ψηφισθούν από τη Βουλή. Σε όσους φορολογούμενους έχουν πληρώσει ήδη τον ΕΝΦΙΑ και δικαιούνται έκπτωση για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το σχετικό ποσό θα συμψηφισθεί με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Τέλος, αμέσως μετά την ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών, θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις, όπως για τα ημιτελή ακίνητα, κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.