Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Πώς το Δημόσιο θα πληρώνει τη δόση στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πρόταση που θα θέσει στην τρόικα ο Χαρδούβελης.

Μία πρόταση που θα βοηθήσει όλους όσους έχουν αγοράσει ακίνητα με στεγαστικό δάνειο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει την αποπληρωμή του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πρόκειται να θέσει υπ' όψιν της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό, θα αφορά στην καταβολή ενός ποσού στον ιδιοκτήτη (τα κονδύλια πιθανότατα θα εκταμιευθούν από ΕΣΠΑ), το οποίο θα αποδίδεται άμεσα στην τράπεζα, ώστε να μη χάσει το σπίτι του όταν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Πρόκειται επί της ουσίας για 90.000 πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, η πρόταση αυτή πιθανότατα θα έχει δύο σκέλη:

- Η κατοικία θα παραμένει στην ιδιοκτησία του πολίτη, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς (υποθηκευμένη στην τράπεζα) και το Δημόσιο θα του επιχορηγεί ένα χρηματικό ποσό για να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου, ποσό που μπορεί να κυμαίνεται από 200 ως και 500 ευρώ.

- Η κατοικία θα πωλείται στην τράπεζα με τη διαδικασία του sale and lease back. Δηλαδή θα περνάει στην ιδιοκτησία της τράπεζας και στη συνέχεια θα ενοικιάζεται στον πολίτη, με τη συμφωνία, όταν παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 χρόνια), με ένα μικρό ποσό να επανέλθει στην ιδιοκτησία του. Και σε αυτήν την περίπτωση, η δόση-ενοίκιο θα καταβάλλεται κατά ένα μέρος από το Δημόσιο.

Ο προσδιορισμός των πολιτών θα γίνει με αυστηρά οικονομικά κριτήρια (άνεργοι με ανήλικα τέκνα, τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας). Η περίοδος που θα χορηγείται το επίδομα θα είναι σίγουρα για δύο χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.