Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Πώς θα πειστούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν προφυλακτικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Η πρόταση για την κατασκευή ενός σούπερ-λεπτού προφυλακτικού, φτιαγμένο από γραφένιο και λάτεξ, προχωρά πολλά βήματα παραπέρα το σχεδιασμό των μεθόδων αντισύλληψης στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα είναι το πιο λεπτό και δυνατό προφυλακτικό που έχει φτιαχτεί ποτέ και θα μεγιστοποιεί την απόλαυση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνουν περισσότερους να χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις σεξουαλικές τους επαφές.

Το γραφένιο έχει χαρακτηριστεί ως ένα «μαγικό υλικό». Σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανικής του πανεπιστημίου Κολούμπια, James Hone, «είναι τόσο δυνατό, που θα χρειαζόταν ένας ελέφαντας να ισορροπεί επάνω στη μύτη ενός μολυβιού, για να σπάσει ένα φύλλο γραφενίου χοντρό όσο ένα… σελοφάν».

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα προφυλακτικό «μπερδεύοντας» γραφένιο με λάτεξ, το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα στην κατασκευή προφυλακτικών.

«Θα μπορούσε όμως η υπόσχεση για “ενίσχυση και μεγιστοποίηση της απόλαυσης” να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στη χρήση προφυλακτικών;» αναρωτιούνται οι αρθρογράφοι και ερευνητές Karen Lorimer και Jen MacDonald από το Glasgow Caledonian University σε πρόσφατο δημοσίευμά τους στο Business Insider.

Βρίσκοντας το κατάλληλο μέγεθος

Παρότι τα προφυλακτικά αποτελούν μία από τις καλύτερες μεθόδους αντισύλληψης και προστασίας από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα χλαμύδια και τον ιό του AIDS, εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα… δημοφιλή.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται τα προφυλακτικά, τι προβλήματα ανακύπτουν από τη χρήση τους και την άποψη των ανθρώπων γι’ αυτά.

Από αυτές προέκυψαν μια σειρά από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το πόσο συχνά χρησιμοποιεί κανείς προφυλακτικό, όπως για παράδειγμα: η μείωση της ευχαρίστησης, η μυρωδιά του λάτεξ καθώς επίσης και επιχειρήματα όπως ότι εξαιτίας των προφυλακτικών ορισμένοι άντρες χάνουν τη στύση τους.

Κάποιοι δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ, άλλοι όχι πάντα και ορισμένοι ανέφεραν ότι προσπάθησαν να τα χρησιμοποιήσουν και απέτυχαν.

Μεγάλο μέρος των ερευνών που γίνονται προσπαθεί να βγάλει επιπλέον συμπεράσματα, γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, όπως για παράδειγμα: αν το μέγεθος είναι καλό/σωστό, αν υπάρχουν διαρροές και πόσο εύκολα σπάει.

Αστυνομικοί διανέμουν προφυλακτικά

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη διάδοση της χρήσης των προφυλακτικών σε όλη την υφήλιο.

Στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 είχαν γίνει πολλές προσπάθειες, προκειμένου να ελεγχθεί το αυξημένο ποσοστό των γεννήσεων καθώς επίσης και στο πλαίσιο ενός προγράμματος πρόληψης του HIV το 1990. Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με τους οίκους ανοχής για να ενισχύσει τη χρήση προφυλακτικών, υπήρξε μια τεράστια διαφημιστική εκστρατεία μέσα από τα ΜΜΕ, ενώ οι αστυνομικοί μοίραζαν προφυλακτικά στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ονομάστηκε «cops and rubbers».

Παρόλα αυτά η χρήση του προφυλακτικού παραμένει χαμηλή, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Στη Δύση, παρότι τα προφυλακτικά είναι ευρέως διαθέσιμα και τα προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά ποσοστά.

Προφυλακτικά για … «όσους δεν είναι καθαροί»;

Μια ανασκόπηση 268 ποιοτικών ερευνών από το The Lancet διαπίστωσε ότι υπάρχουν επτά βασικοί λόγοι, τους οποίους ανέφεραν οι νέοι σχετικά με το μη ασφαλές σεξ. Ένας από αυτούς ήταν ότι στιγματίζονταν και έδειχναν έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύντροφό τους.

Ένας ακόμη σχετιζόταν με την αντίληψή τους για το σεξουαλικό τους σύντροφο και κατά πόσο τον θεωρούσαν «καθαρό» ή «μη καθαρό». Αν λοιπόν κάποιος ανήκε –σύμφωνα με την εκτίμησή τους- στην πρώτη κατηγορία, πίστευαν ότι δε χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Άλλοι παράγοντες αφορούσαν τις κοινωνικές προσδοκίες, όπως ο φόβος να μην φανούν «εύκολοι» ή «εκτός παιχνιδιού».

Κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά

Δεδομένου ότι κοινωνικοί παράγοντες και αντιλήψεις επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά, ενδέχεται η νέα τεχνολογία, όπως αυτή του προφυλακτικού από γραφένιο, να μη βελτιώσει τη στάση των ανθρώπων γύρω από τη χρήση τους.

Τονίζοντας όμως ακόμη περισσότερο και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι ενισχύει την απόλαυση, αυτό ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για να κάνει περισσότερους να ζυγίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των προφυλακτικών.

Μέχρι τώρα ακολουθούνταν πολιτικές «εκφοβισμού» των νέων, που έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνέπειες της μη χρήσης των προφυλακτικών.

Σύμφωνα όμως με μελέτες του πανεπιστημίου Glasgow Caledonian οι νέοι άντρες απορρίπτουν τους εκφοβισμούς και θα προτιμούσαν μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά θέματα υγείας.

Οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην κρεβατοκάμαρά τους, δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται οι πληροφορίες, και η έμφαση γύρω από τη χρήση ενός προφυλακτικού δεν είναι αρκετή για να επιφέρει αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της σεξουαλικής υγείας, όπως η κατασκευή των προφυλακτικών από γραφένιο είναι μεν πολύ σημαντικές, όμως ακόμη πιο σημαντικό για να καταφέρουμε τους ανθρώπους να… τα φορέσουν στην πράξη, είναι η βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αντίληψή τους γύρω από το σεξ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.