Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Στα «χαρτιά» η ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το taxisnet δέχεται μόνο αιτήσεις για εκπρόθεσμες οφειλές.

Στα «χαρτιά» έχει παραμείνει ο νόμος που παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε 12 δόσεις ακόμα και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet δεν επιτρέπει στους φορολογούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και να αποπληρώσουν όλες τις οφειλές τους σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει -σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφαρμογή- να λήξει η προθεσμία πληρωμής των φόρων, όπως αναφέρει σήμερα η «Καθημερινή».

Ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και οι μη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Ωστόσο και όπως προαναφέρθηκε, ο νόμος δεν λειτουργεί στην πράξη.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν σκοπό να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, του οποίου η πρώτη δόση εκπνέει στις 31 Ιουλίου, αλλά και άλλους φόρους σε 12 δόσεις, δεν θα μπορέσουν να το πράξουν εκτός και αν η φορολογική διοίκηση αποφασίσει να τροποποιήσει τις ηλεκτρονικές εφαρμογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου φέρεται να έχει δώσει εντολή στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτσι ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου να έχει διορθωθεί η εφαρμογή και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Αν και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε χθες εγχειρίδιο το οποίο παρέχει οδηγίες στους φορολογούμενους για φορολογικά θέματα και συγκεκριμένα για τον τρόπο υπαγωγής στις ρυθμίσεις, ωστόσο δεν γνώριζε ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου και ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή που να επιτρέπει την υποβολή αίτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.