Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

133 δημοτικοί φορείς αγνοούν κράτος και νόμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αν το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον -κακό- εαυτό του, τότε εμείς οι πολίτες δεν έχουμε καμία ελπίδα...

Εδώ και τρία χρόνια, το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να καταγράψει το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους της χώρας, χωρίς αποτέλεσμα. Υπάλληλοι που πληρώνονται υπερβολικά, χωρίς λόγο και άλλοι που έχουν μήνες να λάβουν μισθό, κάποιοι που λειτουργούν υπό ειδικό καθεστώς και άλλοι που δεν φαίνονται πουθενά, πολλές και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας και τρόποι πρόσληψης συνθέτουν το παζλ που προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση στον αυτοδιοικητικό χώρο.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών μού παρουσίασε off the record έναν κατάλογο που περιελάμβανε ονόματα αρκετών εκατοντάδων υπαλλήλων. Επρόκειτο για κατάλογο υπαλλήλων-φαντασμάτων, με την έννοια ότι δεν γνώριζε κανείς πού ακριβώς εργάζονταν, ποιο ήταν το αντικείμενο της εργασίας τους και τι μισθό ελάμβαναν. Ηταν η απάντησή του στην άρνηση των δημάρχων της χώρας να στείλουν στοιχεία για την απογραφή υπηρεσιών και υπαλλήλων με την αιτιολογία ότι «το υπουργείο τα γνωρίζει, εφόσον όλοι πληρώνονται μέσω της ενιαίας Αρχής Πληρωμών».

«Γνωρίζετε ότι έχουν καταγραφεί 1.113 ειδικότητες υπαλλήλων που εργάζονται στην Αυτοδιοίκηση; Πώς μπορούμε έτσι να έχουμε εικόνα τι συμβαίνει;». Είχαν ήδη περάσει δύο χρόνια διαβουλεύσεων, για να δεχθούν δημοτικοί υπάλληλοι και δήμαρχοι να δώσουν τα στοιχεία στην κεντρική διοίκηση.

Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει στοιχεία για όσους εργάζονται στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και τις δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αγνοούνται, όμως, ακόμα οι εργαζόμενοι και οι αρμοδιότητες 133 ΝΠΙΔ (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου) των δήμων -σε σύνολο 693- σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε σύνολο 129 ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης) σε όλη τη χώρα μόλις 16 δεν έχουν απογραφεί. «Καταφέραμε και τις πείσαμε» πρόσθεσε.

Οι αναπτυξιακές δημοτικές επιχειρήσεις αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία, με την αιτιολογία ότι «δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον δεν χρηματοδοτούνται από τους δήμους, αλλά μέσω προγραμμάτων», όπως το ΕΣΠΑ. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις ένας ή περισσότεροι δήμοι ή Περιφέρειες διαθέτουν μεγάλο ποσοστό, αποτελούν λοιπόν λογικά «τμήμα» του κράτους. Και μπορεί να μην χρηματοδοτούνται επισήμως από τον προϋπολογισμό των δήμων, όμως, όταν ξεμένουν από χρήματα, προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία βέβαια συμμετέχει και ο μέτοχος - δήμος - κράτος.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία, υπολογίζεται, όμως ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 12.000 άτομα, ενώ περίπου οι μισοί αποτελούν τα «διοικητικά συμβούλια» που διαχειρίζονται τα κονδύλια. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απογραφούν, ώστε το κράτος να γνωρίζει - επιτέλους- ποιος εργάζεται πού. Κάλεσε, μάλιστα, τους εργαζομένους να «εμφανιστούν», καθώς διευκρίνισε ότι απογραφή δεν σημαίνει απόλυση.

Ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος τόνισε, εξάλλου ότι πρέπει να γίνει η απογραφή, εφόσον, όπως ξεκαθάρισε, «τις υποχρεώσεις προς την τρόικα τις έχουμε όλοι».

Πάντως, όσον αφορά την ένταξη των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις στο ενιαίο μισθολόγιο, μετά την καταγραφή, τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών δεν φάνηκαν σύμφωνοι, αντιτείνοντας ότι οι σχέσεις εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν είναι ίδιες με αυτές του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, εφόσον για τρία έτη παρουσιάζουν ελλειμματικό προϋπολογισμό, υποχρεώνονται να κλείσουν. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών παραδέχτηκε χθες ότι δεν έχουν γίνει οι σχετικοί έλεγχοι, ανέφερε μάλιστα ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το καθήκον.

Ένα εύλογο ερώτημα είναι, όμως, τι θα γίνει με τις δημοτικές επιχειρήσεις που έλαβαν επιχορήγηση, για να πραγματοποιήσουν έργο ή δράσεις που τελικά δεν έγιναν. Ενδεικτικά, στον κατάλογο των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία αναγράφεται η Αλιευτική Τουριστική Επιχείρηση Καταρράκτη ΑΕ.

Η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στα κρατικά ταμεία ποσό 214.000 ευρώ (εθνικούς και κοινοτικούς πόρους), τα οποία το 2001 ο τότε δήμος Αγνάντων είχε λάβει για την κατασκευή εκτροφείου πέστροφας, που, όμως, δεν λειτουργεί από το 2004.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.