Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974. Το αεροσκάφος του Γάλλου Προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν, που μεταφέρει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από το Παρίσι στην Αθήνα, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Καραμανλής ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Φαίδωνα Γκιζίκη αναλαμβάνει επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» ώστε να προετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

40 χρόνια έχουν περάσει από τότε. 40 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα, η οποία μετά την ζοφερή επταετή χούντα των συνταγματαρχών που την άφησε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, επέστρεψε στον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία.

Η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ξεκίνησε διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο για την κυπριακή κρίση ενώ στο εσωτερικό έθεσε ως στόχο την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας σε ολόκληρο το κράτος.

Νομιμοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 1947, και επέστρεψαν από την εξορία όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Παράλληλα, προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη της Εʼ Αναθεωρητικής Βουλής και αποφασίστηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον οριστικό προσδιορισμό της μορφής του πολιτεύματος.

Δείτε τις φωτογραφίες







Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.