Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Κάτω τα χέρια από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! Ανίερα συμφέροντα πίσω από τις φήμες - Το αναπηρικό κίνημα δεν θα κάνει βήμα πίσω

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 04.07.2014

Αρ. Πρωτ.: 2527

Απαράδεκτη θα είναι οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν μεταφέρει την έντονη ανησυχία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μετά τη ψήφιση του άρθρου 43 του πρόσφατα ψηφισμένου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και αφορά στην στελέχωση του ΕΟΦ με δυναμικό που ανήκει στο υπουργείο Υγείας και σε εποπτευόμενους φορείς του τελευταίου.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και δικαιολογημένη, αφού μεταξύ του προσωπικού που μπορεί να αποσπαστεί, μεταταχθεί ή μετακινηθεί από άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας είναι και φαρμακοποιοί. Οποιαδήποτε κίνηση ακόμα και σκέψη μετακίνησης φαρμακοποιών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στον ΕΟΦ σημαίνει αποδυνάμωση και εν τέλει κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ από το οποίο διανέμονται φάρμακα υψηλού κόστους σε χρόνια πάσχοντες τα οποία είναι υψίστης σημασίας ακόμα και για τη διατήρηση της ίδιας τους της ζωής. Ολόκληρος ο ΕΟΠΥΥ πάσχει από υποστελέχωση και είναι ακατανόητος ο λόγος που το υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε στην εξαίρεσή του.

Παράλληλα οι φήμες οργιάζουν για το κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προς όφελος μεγάλων φαρμακευτικών συμφερόντων. Μόνο που αυτά τα συμφέροντα βασίζονται στην οικονομική αφαίμαξη χρονίως πασχόντων και στην καταδίκη ακόμα και της ίδιας τους της ζωής.

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις ανάγκες φαρμάκων υψηλού κόστους σε χρόνια πάσχοντες όπως μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων, νεφροπαθών τελικού σταδίου, καρκινοπαθών, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πολλών άλλων χρονίων παθήσεων.

Πως είναι δυνατόν να προμηθευτεί αυτά τα φάρμακα ένας συνταξιούχος ή χαμηλόμισθος που έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση; Πολύ περισσότερο βέβαια ο ανασφάλιστος. Από τον φαρμακοποιό του ή από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν φτάσει στο κόκκινο και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αδυναμία να προμηθεύσουν ακόμα και φάρμακα αντιρετροϊκά και άλλα φάρμακα υψηλού κόστους; Παράλληλα και όπως ανέφερε ο ΕΟΠΥΥ σε έγγραφό του τον προηγούμενο μήνα, η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ επιφέρει εξοικονόμηση στον Οργανισμό, καθώς τα κρατικά νοσοκομεία χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ σε νοσοκομειακή τιμή +5%, ενώ ο ΕΟΠΥΥ τα προμηθεύεται σε νοσοκομειακή τιμή -6,5% (δηλαδή όφελος 11,5% επί της νοσοκομειακής τιμής).

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία ως προς το θέμα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ως εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ζητάει από τον υπουργό Υγείας να δεσμευτεί για την διασφάλιση και ενίσχυση της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με την παράλληλη λήψη διακριτών ενεργειών.

Σε διαφορετική περίπτωση για το επίμαχο αυτό θέμα το υπουργείο Υγείας θα βρει το αναπηρικό κίνημα απέναντι σε κάθε ενέργεια που θα καταδικάσει τη ζωή βαριά χρονίως πασχόντων για την προώθηση υπέρ ανίερων συμφερόντων.

Η επιστολή στο υπουργείο Υγείας επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.43 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.