Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Έταζαν σε επιχειρηματίες την ένταξή τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα χέρια των Αρχών ένας 53χρονος κι ένας 63χρονος Έλληνας στο Περιστέρι.

Συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, δύο ημεδαποί, οι οποίοι εξαπατούσαν επιχειρηματίες, με τη δήθεν προώθηση των διαδικασιών για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου (Ε.Σ.Π.Α.)

Ειδικότερα, συνελήφθησαν χθες (02.07.2014), στην περιοχή του Περιστερίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 53χρονος ημεδαπός ο οποίος παρουσιαζόταν στους επιχειρηματίες ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και ένας 63χρονος πολιτικός μηχανικός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά συναυτουργία απάτες, απόπειρα απάτης και εκβίασης. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ένας 48χρονος ημεδαπός για άμεση συνέργεια σε απάτη.

Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, την οποία ανέλαβε και διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία για εξαπάτηση σε βάρος του μέσω δήθεν προώθησης αίτησης και του σχετικού φακέλου για ένταξη της εταιρείας του σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου (Ε.Σ.Π.Α.).

Ειδικότερα, περί τα μέσα Ιουνίου του 2013, ο 53χρονος συλληφθείς, παρουσιαζόμενος ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας στον παραπάνω επιχειρηματία, ο οποίος αναζητούσε πληροφορίες για τις διαδικασίες ένταξης της εταιρείας του σε επενδυτικό πρόγραμμα, τον «καθοδήγησε» σχετικά και απαίτησε από τον ίδιο το χρηματικό ποσό των (29.500) ευρώ, με το πρόσχημα καταβολής παραβόλων για την κατάρτιση του φακέλου του. Το ποσό αυτό το έλαβε τμηματικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στις αρχές του 2014, προκειμένου να τακτοποιήσει τις λογιστικές του εκκρεμότητες και υποχρεώσεις ο επιχειρηματίας, ζήτησε από τον 53χρονο όλα τα σχετικά παραστατικά στοιχεία, ως απόδειξη για το χρηματικό ποσό των (29.500) ευρώ που του είχε καταβάλει. Ο 53χρονος ακολουθώντας παρελκυστική τακτική όλο το επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα και δικαιολογίες δεν ικανοποίησε το αίτημα του. Μάλιστα πρόσφατα του ζήτησε επιπλέον το ποσό των (20.000) ευρώ για την υποτιθέμενη προώθηση των διαδικασιών του φακέλου του, ενώ κανονίστηκε μεταξύ τους ραντεβού.

Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (02.07.2014), στην περιοχή του Περιστερίου, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέλαβαν τον 53χρονο, ο οποίος είχε παραλάβει νωρίτερα από τον επιχειρηματία το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των (5.000) ευρώ ως προκαταβολή του παραπάνω ποσού (των 20.000 ευρώ). Στη συνέχεια εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο 63χρονος για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Στην κατοχή του 63χρονου κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία και στο αυτοκίνητο του 53χρονου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

• φυλλάδιο - πρόταση προγράμματος επένδυσης εταιρείας
• διάφορα έγγραφα που σχετίζονται με την παραπάνω υπόθεση του επιχειρηματία, όπως βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο, τοπογραφικό διάγραμμα, αρχιτεκτονική μελέτη κ.ά.
• φάκελος με έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ιδιωτικά συμφωνητικά επαγγελματικής μίσθωσης, άδεια λειτουργίας καταστήματος και φωτοαντίγραφα δελτίου αστυνομικής ταυτότητας)
• φάκελος με έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ΦΕΚ, ίδρυση επιχείρησης)
• φάκελος με έγγραφα (τοπογραφικά κτηρίων, κατόψεις, προσφορά μηχανημάτων τυποποίησης ελαιολάδου)
• φάκελος με έγγραφα για διαγωνισμούς και ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης εταιρείας
• κινητό τηλέφωνο, κάρτα SIM και κάρτα αποθήκευσης (sd microcard) .

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης και ενδελεχούς έρευνας, ταυτοποιήθηκε η εξακολουθητική δράση του 53χρονου σε υποθέσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών η οποία συνίστατο στην εικονική κατάρτιση και προώθηση φακέλων που αφορούσαν σε χρηματοδοτικά προγράμματά ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε ο 53χρονος ήταν πρώην υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας και είχε απολυθεί λόγω επιβολής πειθαρχικής ποινής για διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Εκμεταλλευόμενος την προϋπηρεσία του, παραπλανούσε διάφορους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους ανώνυμων εταιρειών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, στους οποίους παρουσιαζόταν είτε ως υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με εξειδίκευση στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε ως συνταξιούχος επιθεωρητής του Υπουργείου, με αρμοδιότητα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, λαμβάνοντας παράλληλα χρηματικά ποσά για τις «υπηρεσίες» του.

Επίσης, εξακριβώθηκε ο ρόλος του 63χρονου, ο οποίος με την ιδιότητά του ως πολιτικός μηχανικός παρουσιαζόταν ως υπεύθυνος για την σύνταξη σχετικών μελετών, απαραίτητων για την έγκριση των υποτιθέμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενώ ο 48χρονος ήταν επιφορτισμένος με την προσέγγιση και «αλίευση» ενδιαφερομένων επιχειρηματιών για την ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, η εγκληματική δράση των εμπλεκομένων προσδιορίζεται από το 2011, ενώ έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή τους σε δεκαεπτά (17) περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες οι δράστες έχουν αποκομίσει συνολικά το χρηματικό ποσό των (269.100) ευρώ.

Από αυτές τις περιπτώσεις, έχουν εξιχνιαστεί πλήρως οι παρακάτω :

• Περίπτωση εταιρείας, η οποία έχει τη διαχείριση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στη Ζάκυνθο, κατά την οποία το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2013, απέσπασαν τμηματικά το χρηματικό ποσό των (125.000) ευρώ, για την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων, με επιδότηση ύψους (97.545.000) ευρώ.

• Περίπτωση επιχειρηματιών στην Αχαΐα, από τους οποίους απέσπασαν τμηματικά, το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2014, το χρηματικό ποσό των (6.900) ευρώ, υποσχόμενοι την ένταξη της υπό ίδρυσης επιχείρησής τους, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης ύψους (300.000) ευρώ.

• Περίπτωση επιχειρηματιών στην Εύβοια, από τους οποίους απέσπασαν τμηματικά το χρηματικό ποσό των (10.900) ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί η επιχείρησή τους, εμπορίας και πώλησης ελαιόλαδου στο εσωτερικό και εξωτερικό, σε υποτιθέμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ), ύψους (80.000) ευρώ.

• Περίπτωση εταιρείας στη Χαλκίδα, κατά την οποία, το έτος 2011 απέσπασαν τμηματικά από τους επιχειρηματίες το χρηματικό ποσό των (20.000) ευρώ, παρουσιάζοντας ψευδώς τη δυνατότητα ένταξης της ανωτέρω επιχείρησης σε χρηματοδοτικά προγράμματα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ), ύψους από (100.000 - 185.000) ευρώ.

• Περίπτωση εταιρείας στην Αττική, κατά την οποία απέσπασαν από τους ιδιοκτήτες της το χρηματικό ποσό των (13.000) ευρώ, παρουσιάζοντας ψευδώς την δυνατότητα ένταξης της εταιρείας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ).

• Περίπτωση επιχειρηματία - ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Αιγάλεω Αττικής, κατά την οποία, το έτος 2011 απέσπασαν από τον ίδιο το χρηματικό ποσό των (10.800) ευρώ, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι έχουν την δυνατότητα να εντάξουν την επιχείρησή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του αναπτυξιακού Νόμου (ΕΣΠΑ).
Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δράσης και η τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.