Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Σπάνιος καρχαρίας στην Ιαπωνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα περίεργο είδος καρχαρία έκανε την εμφάνισή του στις ιαπωνικές ακτές. Ο μεγαλόστομος καρχαρίας, με την επιστημονική ονομασία Megachasma pelagios – Μεγαχάσμα ο πελάγιος, έχει μήκος 4,5 μέτρα και βάρος 700 κιλά και αλιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο λιμάνι Γιούι της Ιαπωνίας.



Ο καρχαρίας εκτίθεται στο μουσείο θαλάσσιων επιστημών της πόλης Σουζούκα, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Ο μεγαλόστομος καρχαρίας έχει πλατύ, ελαστικό στόμα και μια σειρά μικροσκοπικά δόντια. Έχει επίσης απαλό σώμα, μεγάλο ελαιώδες συκώτι, πλαδαρούς μύες και σκελετό χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Τα χαρακτηριστικά αυτά του επιτρέπουν να κολυμπάει αργά χωρίς να βυθίζεται.

Όπως και ο καρχαρίας προσκυνητής και ο φαλαινοκαρχαρίας, τρέφεται φιλτράροντας νερό και κολυμπά με το τεράστιο στόμα του ορθάνοιχτο, φιλτράροντάς το νερό για μαζέψει πλαγκτόν, κριλ και μέδουσες.

Όπως αναφέρει το econews.gr, ο μεγαλόστομος καρχαρίας είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος καρχαρία βαθέων υδάτων. Από την ανακάλυψή του το 1976 στη Χαβάη, 58 μόνο μεγαλόστομοι καρχαρίες έχουν παρατηρηθεί.

Είναι τόσο διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο είδος καρχαρία που έχει ταξινομηθεί στη δική του οικογένεια του, τις Megachasmidae, αν και έχει προταθεί ότι μπορεί να ανήκει στην οικογένεια Cetorhinidae στην οποία ανήκει σήμερα μόνο ο καρχαρίας προσκυνητής. Είναι ωοζωοτόκο είδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.