Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στα οστά, στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου. Από αυτά, το 60% βρίσκεται στο σκελετό, το 39% μέσα στα κύτταρα και το υπόλοιπο 1% στο αίμα.

Είναι ένα ενδοκυττάριο μεταλλικό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουμε σε συγκεκριμένες ποσότητες. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλά βασικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Προκειμένου όμως αυτά να λειτουργήσουν, χρειάζονται μαγνήσιο. Το μαγνήσιο ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, όλες το ίδιο απαραίτητες ώστε αυτό να λειτουργήσει σωστά. Μια από αυτές τις βιοχημικές αντιδράσεις είναι και η λειτουργία των κυττάρων της καρδιάς.

Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά. Αν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές στο σώμα, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση του καρδιακού μυ, ώστε αυτός να είναι έτοιμος για την επόμενη συστολή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου, ίσως να αποτελεί βασικό παράγοντα στη σχέση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στην καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η συσσώρευση πάχους στην περιφέρεια της μέσης, ο διαβήτης και το στρες.

Επίσης, μελέτες υποδεικνύουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ μιας μέτριας μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου σε άνδρες με την αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου. Ακόμη, στις γυναίκες παρατηρήθηκε ότι η μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και μερικές φορές χορηγείται ενδοφλέβια στα νοσοκομεία για να μειώσει την πιθανότητα της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής αρρυθμίας. Τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά σε κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιακής αρρυθμίας. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν ως μέρος της θεραπείας της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας την πρόσληψη μαγνησίου.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι, η λήψη μαγνησίου για ένα χρόνο από τα άτομα με συμπτώματα καρδιακών αρρυθμιών, βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσής τους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο συνδυαστικά σε πολύ συγκεκριμένες αναλογίες, κάνουν την καρδιά να λειτουργεί σωστά.

Τα αποτελέσματα των μελετών για τη θεραπεία με τη χρήση μαγνησίου στους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, ωστόσο, είναι αντικρουόμενα. Μερικές μελέτες αναφέρουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καθώς και λιγότερες αρρυθμίες και βελτιωμένη πίεση του αίματος, όταν το μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας μετά από καρδιακή προσβολή. Αλλά σε άλλη μελέτη παρατηρήθηκε ότι το μαγνήσιο αύξησε ελαφρώς τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Συμπερασματικά, το μαγνήσιο έχει αντιαρρυθμικές δυνατότητες στην καρδιά και καλό θα ήταν να δοκιμάζεται σε περιπτώσεις ταχυκαρδιών, μιας και οι δόσεις του, όταν χορηγείται σαν προληπτική θεραπεία, δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Διαιτητικές πηγές

Το µαγνήσιο υπάρχει σε µεγάλη ποικιλία από τροφές. Οι ηλιόσποροι, ο σολομός και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν το περισσότερο μαγνήσιο, ενώ το κρέας περιέχει ελάχιστο. Οι επεξεργασμένες τροφές δεν έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου. Πιο αναλυτικά, το µαγνήσιο υπάρχει στους ηλιόσπορους, στα καρύδια, στα αµύγδαλα, στα φουντούκια, στους λιναρόσπορους, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα φιστίκια Αιγίνης, στους χουρµάδες, στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια, στις µπανάνες, στα σύκα, στα µήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δηµητριακά, στο κεχρί, στο καλαµπόκι, στη σόγια, στα όσπρια, στα αµερικάνικα φασόλια, στο σκόρδο, στο µπρόκολο και στην αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνήσιο, καρδιά, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια είναι επίσης το κακάο (άρα και η σοκολάτα) και τα μπαχαρικά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.