Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΕΣΑμεΑ: Ακόμη και ο τίτλος είναι αναχρονιστικός… Αναλυτικές παρατηρήσεις & προτάσεις στο ν/σ του υπ. Παιδείας για την Ειδική Αγωγή / Εκπαίδευση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.05.2014
Αρ. Πρωτ.: 2125


Η ΕΣΑμεΑ μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της στις 5 Μαΐου 2014 με την ευρεία συμμετοχή σωματείων της εκπαιδευτικής κοινότητας, του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Κ. Λολίτσα, κατέθεσε επικαιροποιημένο υπόμνημα για το νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας.
Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο σχεδιάστηκε για τα άτομα με αναπηρία ΧΩΡΙΣ τα άτομα με αναπηρία, ερήμην της ΕΣΑμεΑ, των φορέων μελών της και του συνόλου των φορέων της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δυστυχώς, το «νέο» αυτό νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, με τον τίτλο του και μόνο είναι προσανατολισμένο στο παρελθόν. Καταρχήν, ο όρος «ειδική αγωγή», τον οποίο διατηρεί, δεν είναι συμβατός με το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα έχει υπογράψει.

Ο νομοθέτης οφείλει να μιλήσει για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία καθολικά. Η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία πρέπει, βάσει της νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία και των Διεθνών Συμβάσεων που έχουν υιοθετηθεί από τη χώρα μας, να αποτελέσει υποσύστημα της γενικής εκπαίδευσης. Αυτό δεν θα επιτευχθεί όταν η ίδια η νομοθεσία διαχωρίζει τους μαθητές με αναπηρία σε «αγώγιμους» και «εκπαιδεύσιμους».

Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε ρητή αντίθεση και με σειρά άλλων άρθρων της Διεθνούς Σύμβασης, όπως το άρθρο 9 «Προσβασιμότητα», αφού ο νομοθέτης με περισσή ευκολία προχώρησε στην κατάργηση της παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 3699/2008, με την οποία καθορίζονταν η σύσταση συμβουλευτικών γνωμοδοτικών Επιτροπών για την παρακολούθηση της φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας στα σχολεία της χώρας. Η διάταξη παρά την επιμονή της Ε.Σ.ΑμεΑ να εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε αλλά με το παρόν νομοσχέδιο καταργείται, παρόλο που στη χώρα μας ένα μεγάλο μέρος των σχολικών κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων είναι απροσπέλαστα, όχι μόνο στους μαθητές με αναπηρία αλλά και στους εκπαιδευτικούς, και εν γένει στους εργαζόμενους με αναπηρία.

Η προσβασιμότητα, ως σημείο κλειδί για την ισότιμη ένταξη των μαθητών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως κάθε μαθητή που ανήκει στο γενικό πληθυσμό, παραμένει άγνωστη στους συντάκτες του νομοσχεδίου!

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ στην επιστολή.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (101.5 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.