Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο ΣΕΒ ζητά αλλαγή του αρ.106 του Συντάγματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλαγή του άρθρου 106 του Συντάγματος ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, με αφορμή την πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το άρθρο 106 ορίζει μεταξύ άλλων ότι τo κράτoς πρoγραμματίζει και συντoνίζει την oικoνoμική δραστηριότητα στη χώρα, ότι η ιδιωτική oικoνoμική πρωτoβoυλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρoς της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιoπρέπειας ή πρoς βλάβη της εθνικής oικoνoμίας και ότι το κράτος μπορεί να εξαγοράζει ή να αποκτά αναγκαστική συμμετοχή σε επιχειρήσεις εφόσoν αυτές έχoυν χαρακτήρα μoνoπωλίoυ ή ζωτική σημασία για την αξιoπoίηση των πηγών τoυ εθνικoύ πλoύτoυ, ή έχoυν ως κύριo σκoπό την παρoχή υπηρεσιών στo κoινωνικό σύνoλo.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφέρει ότι «το άρθρο 106 δεν συνάδει με το σύγχρονο Σύνταγμα που χρειαζόμαστε και δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, ούτε με την κρατούσα φιλοσοφία και πρακτική της ιδιωτικής οικονομίας, σε μία εποχή μάλιστα όπου αυτή καλείται να χρησιμεύσει ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

Αναφέρει, επίσης, ότι οι διατάξεις σχετικά με τον «προγραμματισμό» της οικονομικής πολιτικής από το Κράτος, και ιδίως με τα περί «εξαγορών των επιχειρήσεων και της αναγκαστικής συμμετοχής του Κράτους σε αυτές», δεν συνάδουν ούτε με το ευρύτερα προοδευτικό πνεύμα του Συντάγματός μας ούτε με τη λειτουργία της ανοιχτής οικονομίας όπως έχει επικρατήσει στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Επισημαίνει ακόμη ότι το Σύνταγμα της Ευρώπης το οποίο κύρωσε η ελληνική Βουλή με τον ν. 3341/2006 ορίζει ότι, «η Ένωση παρέχει στους πολίτες της χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, χωρίς εσωτερικά σύνορα και εσωτερική αγορά, όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και ανόθευτος. Η Ένωση εργάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, με γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, την άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο και το υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος». Ορίζει, επίσης, ότι «τα κράτη-μέλη και η Ένωση δρουν σύμφωνα με την αρχή της ανοιχτής οικονομίας της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό, που ευνοεί την αποτελεσματική κατανομή των πόρων».

Η πρόταση του ΣΕΒ, που θα κοινοποιηθεί και στους αρχηγούς των κομμάτων, είναι να αντικατασταθεί το άρθρο 106 με άλλο, το οποίο να ανταποκρίνεται στο σχετικό πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αναφερόμενο ρητά στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δρα με βάση την ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία και με στόχο την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.