Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τα "παράθυρα" για μειωμένα όρια σε πατέρες ανηλίκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία σειρά διατάξεων δίνει τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας σε άντρες που έχουν ανήλικα τέκνα.

Οι θετικές αυτές διατάξεις αφορούν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ περιορισμένες είναι οι ευκαιρίες εξόδου σε ΙΚΑ και στα λεγόμενα ειδικά ταμεία.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους γονείς ανήλικων τέκνων.

Όπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, προβλέπονται τα εξής:

Δημόσιο

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι άντρες με ανήλικα τέκνα που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Κρίσιμος χρόνος για την κατοχύρωση του σχετικού δικαιώματος είναι η συμπλήρωση 25ετίας.

Κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και ανηλικότητα του τέκνου. Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλειδώνει» το 2011, η έξοδος γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55. Εφόσον και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και στους δύο.

ΙΚΑ και ειδικά ταμεία

Περιορισμένες είναι οι ευκαιρίες εξόδου για τους άντρες με ανήλικα τέκνα. Σε δύο μόνο περιπτώσεις προβλέπονται μειωμένα όρια και συνταξιοδότησης:
Χήροι πατέρες ανηλίκων θεμελιώνουν δικαίωμα με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου.
Πατέρες ανάπηρων τέκνων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.