Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

«Δεν θίγει την διοικητική-οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απόφαση του ΣτΕ για το Παρατηρητήριο.

Δεν θίγει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι η γνώμη που διατυπώνει το Παρατηρητήριο δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ αλλά ούτε και την περιορίζει.

Οι δικαστές απέρριψαν αιτήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και διαφόρων Δήμων της χώρας, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών που αφορούσαν την κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμού των περιφερειών οικονομικού έτους 2014 και την παροχή οδηγιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων και Κοινοτήτων.

Οι αποφάσεις του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ (1716 και 1717/2014) κρίνουν ότι η γνώμη του Παρατηρητηρίου δεν είναι μεν δεσμευτική για το Περιφερειακό συμβούλιο όμως οφείλει να τη λαμβάνει υπόψη.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο το Παρατηρητήριο στοχεύει στην κατάρτιση από τους ΟΤΑ ρεαλιστικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών, καθώς και η μηνιαία παρακολούθηση εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. Επίσης, οι προτάσεις του Παρατηρητήριου λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση του ενοποιημένου προϋπολογισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Οι δικαστές ξεκαθαρίζουν πάντως πως το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να τηρεί τις αρχές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και κατάρτισης του προϋπολογισμού και η νομιμότητα των πράξεων του ελέγχονται από την αυτοτελή υπηρεσία εποπτείας των ΟΤΑ και τον ελεγκτή νομιμότητας. Και σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα όλων αυτών κρίνεται από τα δικαστήρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.