Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

10 σημεία SOS για τη φετινή δήλωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Ιουνίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν μια σειρά από διαδικασίες και υποχρεώσεις προκειμένου στο μέλλον να μην κληθούν στην εφορία για έλεγχο και παροχή διευκρινίσεων.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, από τις 20.03.2014 έως τις 30.06.2014.

2. Για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ. Για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.

3. Προστατευόμενα μέλη είναι αυτά που βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον διαμένουν μαζί τους και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

4. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά. Αναφορικά με το ποσό των τόκων δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης μικροποσών, δηλαδή κάτω των 250 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να εκδοθεί σχετική απόφαση και για φέτος

5. Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων, αποτελούν αδιαίρετη ενότητα με αυτήν και πρέπει να συμπληρώνονται σε όλες τις ενδείξεις τους.

6. Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1).

«Μπλοκάκια»
7. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που φορολογούνται ως μισθωτοί θα πρέπει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) να προσέξουν τα εξής:

α. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019-020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των προσώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις (3), πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.

β. Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.

γ. Επίσης, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.

Αποδείξεις- δόσεις
8. Ο κωδικός 049 που αφορά στις αποδείξεις συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση. Υπάρχει η υποχρέωση συγκέντρωσης σε αποδείξεις του 25% του εισοδήματος.

9. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφλείται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

10. Όταν ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.