Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ενισχύεται το ΠΕΔΥ με 900 γιατρούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε έναν μήνα οι προσλήψεις.

Σε έναν μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν οι 900 θέσεις επικουρικών γιατρών για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Μέχρι τότε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα για τα κενά -ανά ειδικότητα- στις μονάδες του ΠΕΔΥ. Για τον αριθμό των προσλήψεων αυτών έχει δοθεί έγκριση και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να απορροφηθούν από δημόσια νοσοκομεία.

Από τη χθεσινή «πρεμιέρα» του ΠΕΔΥ ξεκίνησε ουσιαστικά η καταγραφή των πραγματικών αναγκών των πολυϊατρείων. Όπως γράφει το «Έθνος», από τους 5.000 γιατρούς που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, οι 2.317 επέλεξαν να στελεχώσουν τις 120 νέες δομές του ΠΕΔΥ.

Εκτός από την αίτηση ένταξης στον νέο φορέα, οι εν λόγω γιατροί πρέπει να καταθέσουν βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ για διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου, το οποίο είχαν δικαίωμα να διατηρούν όσο υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Εναλλακτικά, μπορούν να καταθέτουν δήλωση ότι δεν έχουν ακόμη λάβει βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ, όχι με δική τους ευθύνη. Η δεύτερη αυτή περίπτωση είναι που αφήνει ανοικτό τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Στην περίπτωση που σε ένα πολυϊατρείο υπάρχουν σήμερα δύο καρδιολόγοι που έχουν καταθέσει δήλωση ότι αναμένουν βεβαίωση από τη ΔΟΥ, το υπουργείο θεωρεί ότι έχει δύο θέσεις καρδιολόγων σε εκκρεμότητα.

Συμβάσεις
Οταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα γνωρίζει πόσοι από αυτούς θα μείνουν τελικά στο ΠΕΔΥ ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Εκτιμάται ότι η εκκρεμότητα θα κλείσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, οπότε θα αποτυπωθούν οι ανάγκες που θα καλυφθούν με επικουρικούς.

Οι επικουρικοί γιατροί υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απασχολούνται με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, για κάλυψη επιτακτικών αναγκών. Εχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές πρωτοδιόριστου ιατρού ΕΣΥ, με βαθμό επιμελητή β'. Η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί οποτεδήποτε, χωρίς να τηρηθεί καμία προθεσμία και χωρίς την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης.

Συλλογικές συμβάσεις, για τους γιατρούς που θα θελήσουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ζήτησε χθες από τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε στο «Εθνος» ότι η πρόταση γίνεται με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένος («κλειστός»). Οι συμβάσεις -σημειώνει- θα τελούν υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η πρώτη ημέρα λειτουργίας των νέων μονάδων
Απογραφή, λίγοι ασθενείς και... κοπάνες

Απ' όλα είχε η πρώτη μέρα λειτουργίας του ΠΕΔΥ: από υποδειγματική στάση υπευθύνων σε αρκετές μονάδες έως... κοπάνες λίγες ώρες μετά την καταγραφή και ανησυχία για την 25 Μαρτίου!

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θεωρούν πολύ σημαντικό το ότι δεν προσήλθαν ασθενείς στις μονάδες, καθώς δόθηκε η δυνατότητα να απογραφεί το προσωπικό και να καταγραφούν οι ελλείψεις και οι ανάγκες τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βέβαια, ένας μικρός αριθμός ?ηλικιωμένων κυρίως? ασθενών ζήτησαν από τους γιατρούς να τους συνταγογραφήσουν φάρμακα. Οι γιατροί ανταποκρίθηκαν. Οι διοικήσεις ορισμένων ΥΠΕ είχαν φροντίσει αρκετά για να υπάρξει ομαλή λειτουργία των μονάδων και είχαν φτιάξει ακόμη και τις σφραγίδες του πολυϊατρείου με το λογότυπο του ΠΕΔΥ.

Οι επικεφαλής ορισμένων μεγάλων μονάδων, όπως της Αγίας Παρασκευής, συντόνισαν τη διαδικασία με υποδειγματικό τρόπο, προκαλώντας την αναγνώριση και τον θαυμασμό των στελεχών του υπουργείου Υγείας.

Σε κάποιες μονάδες καταγράφηκε έλλειψη υλικών. Σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν παράπονα ότι το προσωπικό προσήλθε νωρίς το πρωί και λίγο μετά το μεσημέρι αποχώρησε ενώ το ωράριο λήγει στις 7 το απόγευμα.

Ανησυχία προκαλεί στα στελέχη του υπουργείου το γεγονός ότι ?λόγω της εθνικής επετείου? θα παραμείνει την Τρίτη κλειστό το Εθνικό Τυπογραφείο και ενδεχομένως υπάρξει καθυστέρηση στη δημοσίευση των πολλών αποφάσεων που απαιτούνται.

Τα βήματα
Ομαλοποίηση τη μεθεπόμενη εβδομάδα

Χωρίς απρόοπτα αλλά και χωρίς ασθενείς ήταν η χθεσινή «πρεμιέρα» των πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ.

Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως τη μεθεπόμενη εβδομάδα, οπότε οι μονάδες Υγείας θα μπορέσουν να δεχτούν και ασθενείς. Κάποια (ελάχιστα) περιστατικά ανθρώπων που ήθελαν συνταγές για φάρμακα εξυπηρετήθηκαν.

Για να παρακολουθείται η διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας έχει συστήσει ομάδα στελεχών, τα οποία παρακολουθούν καθημερινά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Τρεις παράμετροι
Στο... μόνιτορ του υπουργείου βρίσκονται τρεις παράμετροι: Η πρόοδος των αποφάσεων μετάταξης του προσωπικού και η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο ορισμός του συντονιστή και του αναπληρωτή συντονιστή κάθε μονάδας. Η σύσταση των επιτροπών παράδοσης-παραλαβής των μονάδων.

Εως νωρίς χθες το απόγευμα είχε καλυφθεί το 90% του στόχου στα πολυϊατρεία που ανήκουν στις 1η, 5η, 6η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), ενώ προβλήματα υπήρξαν στις 2η, 3η και 4η ΥΠΕ. Τα προβλήματα αυτά αναμενόταν να λυθούν έως αργά το απόγευμα. Ο πρόεδρος της 1ης ΥΠΕ Βασίλης Κοντοζαμάνης απέστειλε μήνυμα μέσω κινητού (SMS) σε όλους τους εργαζομένους με το οποίο τους καλωσόριζε στο ΠΕΔΥ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.