Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

«Τοξική απειλή» στην Κρήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε πειραματόζωο μετατρέπουν οι ΗΠΑ τη Μεσόγειο, καθώς πάνω στο αμερικανικό μετασκευασμένο πλοίο «Cape Ray», το οποίο αναμένεται την Τρίτη, θα γίνει η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ξεσηκωμό στην Κρήτη, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ αλλά και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι κανενός είδους κατάλοιπο τη διαδικασίας δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο ή στο έδαφος, ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν έντονο προβληματισμό, ενώ κάνουν λόγο για «τοξική απειλή.



Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζει την αποστολή ειδικών επιστημόνων για να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία. Βροντερό «όχι» στην τοξική απειλή είπαν το βράδυ της Πέμπτης πολίτες και φορείς στο Ηράκλειο, σε συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι εξελίξεις πάντως έχουν δρομολογηθεί από τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Οπλων (OPCW) και μόνη ελπίδα φαίνεται πως είναι η επιτήρηση τη διαδικασίας από ομάδα επιστημόνων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος τόνισε την ανυπαρξία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «γνωρίζουν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί και ο OPCW τους κινδύνους του εγχειρήματος.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες τους κυρίως λόγω πλημμελούς πληροφόρησης και απόκρυψης σημαντικών στοιχείων αλλά και του κινδύνου που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ούτως ή άλλως εμπεριέχεται σε μία επιχείρηση εν πλω όπου υπεισέρχονται πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Συμφώνησαν έτσι, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να υπάρχει συνεχής πίεση για εξουδετέρωση των χημικών, εκτός Μεσογείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.