Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ασθενείς καθίστανται ανάπηροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θάνατοι θαλασσαιμικών, κίνδυνοι για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδεσμεύει κονδύλι 1,8 εκ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων. Τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, κατά πλάκας σκλήρυνση και άλλους των οποίων η ζωή κινδυνεύει

Συμπληρωματικό κονδύλι ύψους 1,8 εκατομμυρίου ευρώ ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προς τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, ούτως ώστε τα χρήματα αυτά να δαπανηθούν για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, κατά πλάκας σκλήρυνση και άλλους των οποίων η ζωή είχε κινδυνεύσει, λόγω της μη έγκαιρης λήψης της φαρμακευτικής τους αγωγής. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, μετά τις καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για θανάτους ασθενών ή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω ελλείψεως φαρμάκων. Στην Επιτροπή διευκρινίστηκε ότι οι θάνατοι θαλασσαιμικών καταγράφηκαν από το 2007 έως το 2012 (δέκα θάνατοι) και ένας θάνατος το 2013, και ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τους ακριβείς λόγους. Επίσης λέχθηκε ότι ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση έχουν καταλήξει σε τροχοκάθισμα, λόγω επιβάρυνσης της υγείας τους.

Τα στοιχεία
Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας για το θέμα των ελλείψεων του φαρμάκου Exjade και τον θάνατο ασθενών, η Πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Ναταλία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι υπήρξε αμφισβήτηση δεδομένων για θάνατο ασθενών από τη μη έγκαιρη χορήγηση του φαρμάκου ή της λήψης σε χαμηλότερες δόσεις. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, από τους έντεκα ασθενείς που απεβίωσαν, οι τέσσερις υποθεραπεύονταν, ενώ στη λίστα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 12 ασθενείς που αναμένουν αύξηση της δόσης του φαρμάκου και άλλοι 38 που αναμένεται να περάσουν από την Επιτροπή Φαρμάκων για έγκριση.

Κινδυνεύουν να μείνουν ανάπηροι
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λένια Ττακούσιη Χριστοφόρου εξέφρασε την απογοήτευσή της, για το ότι ένα κράτος στερεί το δικαίωμα της θεραπείας, όπως ανέφερε, επικαλούμενο οικονομικούς λόγους. Για δέκα μήνες, είπε, ασθενείς στερούνται το δικαίωμα της θεραπείας, ενώ κάποιοι άλλοι έρχονται ακόμη πιο κοντά στην αναπηρία και η ποιότητα ζωής τους χειροτερεύει. Η κ. Ττακούσιη σημείωσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που άτομα αναγκάστηκαν να καθίσουν σε τροχοκάθισμα για κάποιους μήνες και τώρα προσπαθούν να περπατήσουν ξανά. Εξέφρασε ακόμη την απογοήτευσή της, γιατί δεν δόθηκε επαρκής χρόνος στους προσκεκλημένους να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για θανάτους θαλασσαιμικών πολύ πρόσφατα, λόγω ελλείψεως φαρμάκων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού, όπως εξήγησε, οι θάνατοι καταγράφηκαν από το 2007 ώς το 2012 και τα αίτια θανάτου δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ζήτησε πλήρη στοιχεία για τους θανάτους αυτούς και πού οφείλονται. Όπως εξήγησε, ζητήθηκε από το Υπουργείο παράταση 15 ημερών, για να ολοκληρωθεί η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα από την οποία θα διαφαίνονται όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις στους τρόπους παροχής των φαρμάκων. Σε παρατήρηση, ότι τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται λόγω της περικοπής των επτά εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό από τη Βουλή, ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ότι σημασία έχει πως το θέμα βαίνει προς επίλυση.

Σωστή διαχείριση
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι στην Επιτροπή τέθηκαν ερωτήματα για το κόστος του φαρμάκου Exjade για τους θαλασσαιμικούς, καθώς υπάρχει πληροφόρηση ότι το 2011 ακυρώθηκε συγκεκριμένη προσφορά για το φάρμακο και ότι το 2013, λόγω αυτής της απόρριψης, όπως είπε, αναγκάστηκε το κράτος να πληρώσει επιπλέον 600.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να είχε δαπανηθεί για την χορήγηση του φαρμάκου σε άλλους ασθενείς. Μίλησε για την ανάγκη να γίνεται σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Ανησυχίες για τη συνέχεια από ΑΚΕΛ
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το «ήθος και τη συμπεριφορά στην Επιτροπή Υγείας», λέγοντας ότι ανεμένετο να δοθεί λόγος στους παρευρισκομένους, αλλά αυτό δεν έγινε. Αναφερόμενη στην έγκριση του 1,8 εκ. προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για εξασφάλιση των φαρμάκων, η κ. Μισιαούλη είπε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, ωστόσο διερωτήθηκε τι θα γίνει στο μέλλον, γιατί αυτοί οι ασθενείς αυξάνονται και το πρόβλημα στην εξασφάλιση των φαρμάκων παραμένει.

Ανεπίλυτα τα προβλήματα
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι διαδικασίες σε σχέση με τα φάρμακα κρίνονται ως ανεπαρκείς, αναποτελεσματικές, χρονοβόρες και μη αξιόπιστες. Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, όλα τα κενά και τις αδυναμίες τα πληρώνουν οι ασθενείς, και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα. Ανέφερε ότι τα προβλήματα στην τροφοδοσία της δημόσιας υπηρεσίας με φάρμακα δεν έχουν επιλυθεί, ότι οι περικοπές που γίνονται επιτείνουν το πρόβλημα και είναι κρίμα να οδηγούνται ασθενείς στους δρόμους και να διαμαρτύρονται.

Δεσμεύεται το Υπουργείο Υγείας
Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Χριστόδουλος Καϊσής δεσμεύτηκε πως θα καταβληθεί προσπάθεια για επίλυση όλων των προβλημάτων και των ελλείψεων. Είπε ότι με την έγκριση του κονδυλίου από το Υπουργικό, θα γίνει η εξασφάλιση των φαρμάκων. Ο κ. Καϊσής ανέφερε, ακόμη, ότι έχει οριστεί επιτροπή για να εξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται και αφορούν τις αιτήσεις που κατατίθενται στην Επιτροπή Φαρμάκων, τη λειτουργία της, τους όρους και τα πρωτόκολλα, τις εγκρίσεις κτλ.

Τρέχουν για επίλυση προβλημάτων και στο θέμα του αίματος
ΔΙΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΚΑΤΑ τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τέθηκε εκ νέου και το θέμα της λειτουργίας του Κέντρου Αίματος καθώς και της συμβουλευτικής επιτροπής για το αίμα, με το Υπουργείο Υγείας να δεσμεύεται ότι εντός ενός μηνός θα καταθέσει στη Βουλή προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων και διαφόρων κενών. Όπως λέχθηκε, η συμβουλευτική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει τα τελευταία τουλάχιστον εννέα χρόνια και αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη, για να διαπιστωθούν οι λόγοι. Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Ναταλία Μιχαηλίδου ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι οι θαλασσαιμικοί δεν ζουν χωρίς αίμα και από αυτό εξαρτάται η ζωή και η διαβίωσή τους, ενώ διατύπωσε τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν δόθηκε, όπως είπε, επαρκής χρόνος για να εκφραστούν οι απόψεις του Συνδέσμου.

Ανησυχούν οι βουλευτές
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για το αίμα (ΣΕΑΔ), προσθέτοντας ότι ζητήθηκε να κατατεθούν από όλους προτάσεις για λήψη αποφάσεων, ώστε να υπάρξει οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης και όσον αφορά την ποιότητα του αίματος αλλά και την επάρκεια. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, τόνισε πως εντοπίστηκαν κενά από την ΕΕ στη διαφύλαξη του αίματος, αλλά υπάρχουν, όπως είπε, και κενά διοίκησης, ενώ κατήγγειλε περιπτώσεις λειτουργών που δεν προσέρχονται σωστά στην εργασία τους. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη αναφέρθηκε και αυτή, με τη σειρά της, σε κάποια κενά στη διαφύλαξη του αίματος, αλλά και στο θέμα της δομής του Κέντρου Αίματος και της συνεργασίας με τις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων. Εμφανίστηκε, ωστόσο, καθησυχαστική, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, καθώς η ποιότητα αίματος είναι διασφαλισμένη.

Καθησυχάζει το Υπουργείο
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Χριστόδουλος Καϊσής διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του αίματος είναι δεδομένη και ότι απλώς θα ενταχθούν στους κανονισμούς τα δύο σημεία που εντοπίστηκαν από τις Βρυξέλλες για τη διαφύλαξη. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα ετοιμαστεί ειδικό εγχειρίδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν τα πρωτόκολλα για διαδικασίες συλλογής και χορήγησης αίματος απ' όλες τις τράπεζες αίματος. Για τις καταγγελίες, ότι η επιτροπή αιμοδοσίας δεν συνεδριάζει τα τελευταία χρόνια, ο κ. Καϊσής είπε ότι θα συγκληθεί σύσκεψη για να εξεταστούν οι λόγοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.