Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τρόικα και κυβέρνηση χωρίζουν 153 εκκρεμότητες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια είναι τα μεγάλα ανοιχτά θέματα.

Λίστα με 153 δράσεις του Μνημονίου, η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί, έχει καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα η τρόικα διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιστρέψει εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία στα βασικά ανοικτά και δύσκολα θέματα.

Όπως προκύπτει από τη λίστα –τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή»– με τις μνημονιακές εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Εφαρμογής των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής του υπουργείου Οικονομικών:

Το υπουργείο Οικονομικών έχει 57 εκκρεμότητες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

1. Η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών της περιόδου 2015-2016 και η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου. Τελεί υπό συζήτηση με την τρόικα.

2. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς. Η δράση θεωρείται μη ενεργή από την Ε.Ε., αλλά το ΔΝΤ επιμένει.

3. Εξάλειψη ή μεταφορά μη ανταποδοτικών τελών και εισφορών στον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. φόροι υπέρ τρίτων). «Εχει σταλεί στην τρόικα για σχολιασμό το αναθεωρημένο report με τις προτάσεις του ΓΛΚ» αναφέρεται.

4. Αναθεώρηση της νομοθεσίας για να καταστεί δυνατή η δίωξη για μείζονα φοροδιαφυγή, ανεξαρτήτως εάν ο φορολογούμενος κατέβαλε τον φόρο σε περιπτώσεις διακανονισμού. «Οι διατάξεις θα περιληφθούν στο επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ».

Το υπουργείο Υγείας έχει έξι εκκρεμότητες, η κυριότερη από τις οποίες είναι η είσπραξη των ποσών του claw back των διαγνωστικών εξετάσεων των έξι πρώτων μηνών του 2013. Οπως σημειώνεται, «το ΔΝΤ θεωρεί τη δράση pending (εκκρεμή) λόγω της μη είσπραξης /συμψηφισμού των ποσών, η Ε.Ε. όμως τη θεωρεί orserved (υλοποιημένη)».

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει 17 εκκρεμότητες, με κυριότερες:

1. Εμπορικές μισθώσεις. «Εστάλη στην τρόικα σχέδιο διατάξεων. Προβλέπει τριετία (σ.σ. τριετής διάρκεια μίσθωσης)»

2. Αποδοχή από την κυβέρνηση των όρων «αποδεκτά όρια διαβίωσης και συνεργάσιμος δανειολήπτης». Οπως αναφέρεται, η δράση εμπίπτει στο έργο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αναμένεται αξιολόγηση από την τρόικα.

3. Νομοθετικές βελτιώσεις με βάση τα ευρήματα που θα προκύψουν από τη μελέτη του ΟΟΣΑ και την εφαρμογή του Competition assessment Toolkit. «Εστάλη στην τρόικα σχέδιο διατάξεων, μολονότι αναμένονται ακόμη σχόλια από κάποια υπουργεία», αναφέρει η υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει οκτώ εκκρεμότητες, με βασικότερες αυτές που αφορούν τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα:

1. Ολοκλήρωση κινητικότητας: «Εχουν καταργηθεί 12.839 θέσεις και 11.809 υπάλληλοι έχουν ταυτοποιηθεί και είναι ήδη στη βάση της απογραφής. Η δράση έχει χαρακτηριστεί ολοκληρωμένη από την Ε.Ε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να τη θεωρεί εκκρεμή και αναμένουν επιπλέον στοιχεία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών».

2. Δημιουργία τριμηνιαίων στόχων για το σχήμα κινητικότητας (2014). Δόθηκε πρόταση στην τρόικα και αναμένονται σχόλια. Υπό συζήτηση με την τρόικα.

3. Μεταφορά επιπλέον 12.500 υπαλλήλων στο σχήμα κινητικότητας. «Υπό προετοιμασία νομοθεσία σε συνεργασία με το υπ. Υγείας. 7.290 άτομα αναμένονται να προέλθουν από κατάργηση θέσεων ΕΟΠΥΥ και μετακίνηση στο ΕΣΥ και 950 άτομα από ενδονοσοκομειακή κινητικότητα, αξιολόγηση και θέσεις οδηγών ΕΚΑΒ. Επίσης, αξιολόγηση ΝΠΙΔ του υπ. Εργασίας 1.000 άτομα και 3.000 άτομα από ΟΤΑ. Εκφράζονται επιφυλάξεις για τις 3.000 θέσεις των ΟΤΑ. Απαιτείται συνεργασία με υπ. Εσωτερικών».

4. 4.000 αποχωρήσεις το 2013. Συνολικά υπολογίζεται ότι αποχωρούν 3.600 άτομα. Εχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για κατάργηση ΝΠΙΔ, που αφορούν συνολικά 200 άτομα.

Στο υπουργείο Εργασίας εκκρεμούν 17 δράσεις σε αρκετές από τις οποίες διαπιστώνεται αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα:

1. Μείωση εισφορών κατά 3,9%. «Στις 22/1 το υπουργείο έστειλε στην τρόικα την οριστική πρόταση για μείωση των εισφορών κατά 3,9%, αρχής γενομένης από 1/7/2014 και με την προϋπόθεση η μείωση να γίνει με αναλογία 2,9% - 1% σε εργοδότες - εργαζομένους. Αναμένουμε αντίδραση της τρόικας».

2. Μελέτη και εναλλακτικές για να μειωθούν στα επίπεδα ΙΚΑ οι εισφορές στα ευγενή Ταμεία: Η πρόταση έχει σταλεί στην τρόικα. Εκκρεμεί να καθοριστεί η κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργείται.

3. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το σχέδιο έχει παραδοθεί, αλλά η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη λόγω της έλλειψης κοστολόγησης. Αδυναμία συμφωνίας

4. Αλλαγές στα εργασιακά, εξέταση αλλαγής ποσοστού ομαδικών απολύσεων και διαδικασίας αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. «Εχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και αναζητείται χρυσή τομή (...). Αδυναμία συμφωνίας.

Δυστοκία στα στρες τεστ των τραπεζών

Από την καταγραφή των εκκρεμοτήτων προκύπτει και η δυστοκία στο θέμα των «στρες τεστ» των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρεται, «η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία και έχει κοινοποιήσει τα αποτελέσματα της εποπτικής προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Εκκρεμεί η έγκριση από την τρόικα, ενώ η ΤτΕ θεωρεί πως σε ό,τι την αφορά, η δράση είναι ολοκληρωμένη».

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι γνωστό, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει αναβληθεί για μία ακόμη φορά για το τέλος της εβδομάδας.

Από την άλλη, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών και για τη δυνατότητα επαναγοράς των warrants από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δράση, σημειώνεται, αποτελεί μέρος της αναθεώρησης του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το υπουργείο Οικονομικων αποφάσισε να τροποποιήσει τον νόμο του ΤΧΣ, ενώ θα τροποποιηθεί και ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης. Η τρόικα έχει αξιολογήσει τις αλλαγές και έχει συμφωνήσει. Ωστόσο, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα διαμορφωθεί αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τα «στρες τεστ». Εκκρεμότητες υπάρχουν και σε σχέση με τους νόμους για τους δανειολήπτες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των μέτρων διευκόλυνσης αυτών που έχουν ενήμερα δάνεια. Ωστόσο, από τη μία ο νόμος βρίσκεται στα αρχικά στάδια εφαρμογής και, επιπλέον, η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων σε αυτή την αξιολόγηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.