Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση στην Τρίπολη με θέμα τον περιορισμό του καπνίσματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πιλοτικό πρόγραμμα «Heart II».

Ενημερωτική εκδήλωση με σκοπό την πρόληψη του καπνίσματος στα παιδιά πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Heart II», που υλοποιείται από την περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και έχει ως φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής πνευμονολόγος- εντατικολόγος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Στην εκδήλωση με θέμα «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι «στόχος μας είναι ο περιορισμός του καπνίσματος, η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τις συνέπειές του» και εξήρε τη δυναμική παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισημαίνοντας τον
κρίσιμο ρόλο της παιδείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι «η έλλειψη παιδείας και τα τεράστια διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα καταδεικνύουν μια άρρωστη κοινωνία, η οποία προωθεί τον μύθο και το ψέμα», ενώ μίλησε και για «τα ψευτοδιλήμματα των πολιτικών ότι τα κέρδη των καπνοβιομηχανιών αποτελούν σταθερό κέρδος για την οικονομία».

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2016 και ότι έχει φροντίσει για την επιμήκυνσή της μέχρι το 2020, ενώ προανήγγειλε νέες δράσεις για την απεξάρτηση των νέων από το αλκοόλ, αλλά και για την προστασία τους από την εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο.

Ο κ. Μπεχράκης τόνισε πως το κάπνισμα δεν είναι μια απλή συνήθεια, αντίθετα είναι σκληρή εξάρτηση και νόσος, που, πέραν των άλλων, έχει οικονομικό και ψυχικό κόστος, ενώ μίλησε με σκληρά λόγια για διεθνή οικονομικά συμφέροντα που κάθε χρόνο δημιουργούν σχεδόν πέντε εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο –κι αυτά είναι τα άτομα που πεθαίνουν από το κάπνισμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα του καπνίσματος στις καφετέριες κι επισημάνθηκε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, αφού η διαφήμιση του τσιγάρου μαζί με το παράδειγμα που λαμβάνουν οι νέοι στις καφετέριες αποτελούν δύο από τους παράγοντες που εθίζουν τα παιδιά στο κάπνισμα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα λειτουργήσει σε σύντομο χρόνο στην Τρίπολη, Κέντρο Ενημέρωσης κατά του καπνίσματος, για ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.