Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Οι σκύλοι κάνουν τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας ένα κατοικίδιο.

Πέρα από «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου, ένας σκύλος μπορεί να τον βοηθήσει να αποκτήσει κι άλλους φίλους στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρό του.

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι άνθρωποι που έχουν σκύλους ως κατοικίδια νιώθουν λιγότερο απομονωμένοι, συγκριτικά με όσους έχουν γάτες, σαύρες και χάμστερ.

Ο καθηγητής John Cacioppo υποστήριξε, μιλώντας σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science) το εξής: «Βρήκαμε ότι οι σκύλοι συνδέονται με χαμηλότερο αίσθημα μοναξιάς. Δυστυχώς, για τους ιδιοκτήτες γατών, ερπετών και τρωκτικών, δε βρήκαμε να υπάρχουν αντίστοιχες συσχετίσεις».

«Ένα από τα καθήκοντα όσων έχουν σκύλο είναι να τα πηγαίνουν βόλτα εκτός σπιτιού. Όταν κανείς βγαίνει από το σπίτι του, συναντά τους γείτονές του και γνωρίζει τη γειτονιά του. Δεν ξέρω για εσάς, όμως εγώ γνώρισα τους γείτονές μου τα τελευταία χρόνια χάρη στα εγγόνια και τα κατοικίδιά μου. Μάλιστα, πιστεύω ότι αυτό αρέσει και στο σκύλο μου. Ίσως όμως και όχι. Νομίζω όμως ότι η βόλτα, το περπάτημα και η συνομιλία με άλλους ανθρώπους μπορεί να κάνει καλό και στην υγεία του σκύλου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Chris Laurence, όταν ένας σκύλος σταματά για να «μιλήσει» με έναν άλλο σκύλο, οι ιδιοκτήτες τους πιάνουν επίσης την κουβέντα.

«Αν πηγαίνετε βόλτα το σκύλο σας και συναντήσετε κάποιον άλλον ιδιοκτήτη σκύλου, το πιο πιθανό είναι να σας χαιρετίσει. Όσοι δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο μαζί τους, συνήθως προσπερνούν. Τα σκυλιά μπορούν να αποτελέσουν ένα κίνητρο για την αντιμετώπιση του αισθήματος της μοναξιάς. Δε μπορείς να κάνεις το ίδιο με μια γάτα: να την πας σε ένα μάθημα εκπαίδευσης για παράδειγμα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται. Ότι, δηλαδή, δεν σου ανήκει μια γάτα, αλλά ότι της ανήκεις εσύ» υποστήριξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.