Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ξεκίνησε στο Ζάππειο η 75η Συνάντηση των Επικεφαλής των Εθνικών Οργανισμών Φαρμάκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το συνδιοργανώνουν ο ΕΟΦ και το υπ. Υγείας.

Ξεκίνησαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της 75ης Συνάντησης των Επικεφαλής των Εθνικών Οργανισμών Φαρμάκων, στο Ζάππειο Μέγαρο. Τη συνάντηση διοργανώνει ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Επικεφαλής των Οργανισμών Φαρμάκων (HMA) συγκροτούν το δίκτυο των αρμόδιων εθνικών αρχών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση θεμάτων των φαρμακευτικών προϊόντων, που αφορούν ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση στoν Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

«Όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση σε όλα μας τα προβλήματα», τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Περιμένουμε με ανυπομονησία την πρώτη μας συνάντηση για να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και απόψεις για το πώς θα κάνουμε μαζί καλύτερα τη δουλειά μας, ώστε να παρέχουμε καλύτερη φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, με περισσότερη ασφάλεια, καινοτομία, ρυθμίσεις, μέσω της καλύτερης εμπειρίας που μπορούμε να αποκομίσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το ρόλο του ΕΟΦ στην οικονομική κρίση ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Λιντζέρης, τονίζοντας ότι η κρίση δεν πρέπει να γίνει μια χρόνια ασθένεια. Η Ευρώπη, σημείωσε, πρέπει να έχει ομοιογένεια και να μην είναι παθητική απέναντι στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Ο γνώμονας, υπογράμμισε ο κ. Λιντζέρης πρέπει να είναι η φιλανθρωπία και η φιλία και όχι η οικονομική βουλιμία. «Αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το φάρμακο θα είναι ένα αναλγητικό στις αρρυθμίες, την αγωνία και τη μελαγχολία που ζούμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ», κατέληξε, «για να συγχρονίσουμε τις θέσεις μας, να αναλύσουμε και να συνθέσουμε δραστικές φαρμακευτικές και θεραπευτικές πολιτικές για την καλύτερη υγεία των ανθρώπων».

Οι Επικεφαλής των Εθνικών Οργανισμών Φαρμάκων, επικεντρώνονται στο συντονισμό και την εναρμόνιση των συναφών πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη λήψη αποφάσεων και τη συναίνεση για στρατηγικά θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κανονιστικό Δίκτυο που αφορά τα φάρμακα. Στόχο έχουν τη βελτίωση και την προστασία της υγείας ανθρώπινου και ζωικού πληθυσμού, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Σημαντικά θέματα ευθύνης του Δικτύου είναι ακόμη, θέματα φαρμακο-επαγρύπνησης, η διαχείριση του κινδύνου και η διάχυση βέλτιστων πρακτικών. Υποστηρίζεται από ομάδες εργασίας που καλύπτουν ειδικούς τομείς ευθύνης, καθώς και από την Εκτελεστική Διοίκηση και τη Μόνιμη Γραμματεία.

Οι πρόεδροι (επικεφαλής) των αρμοδίων αρχών των κρατών-μελών εργάζονται για να εξασφαλίσουν ένα πλαίσιο κατευθύνσεων των νομοθετικών και κανονιστικών διαδικασιών για τα φάρμακα εντός του κοινοτικού συστήματος, καθώς και ένα κοινό φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΕΕ.

Η HMA συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Δικτύου Φαρμάκων (European Medicines Regulatory Network).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.