Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Όρια και στα κοινωνικά τιμολόγια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ελαιογραφία του μεγάλου ζωγράφου Νικολάου Γύζη, με θέμα το «κρυφό σχολειό», μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι την κυβερνητική πολιτική, με την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου, για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΕΗ κάνει έκπτωση στους ευάλωτους πελάτες οι οποίοι όμως παύουν να είναι ευάλωτοι όταν ξεπεράσουν τις προβλεπόμενες κιλοβατώρες. Μέτρο στο θερμοσίφωνο, στα πλυντήρια και στις λάμπες φωτισμού, μέτρο σε όλα. Μιλάμε για την οικονομία της... οικονομίας.

Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το περασμένο καλοκαίρι, καθορίστηκαν τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης ενός καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος στο μητρώο των ευάλωτων πελατών. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) λέει ότι παρέχει μειωμένο τιμολόγιο έως 42% σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Δηλαδή σε οικιακούς πελάτες, μόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της κύριας κατοικίας τους, εφόσον είναι άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και υπερήλικοι, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία.

Παρέχονται -λέει- ειδικά μέτρα προστασίας, όπως είναι η προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών κατανάλωσης τουλάχιστον σαράντα ημερών, η δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης, η αναστολή της διακοπής ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, καθώς και οι αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταγγελία της σύμβασης προμήθειας εκ μέρους του προμηθευτή.

Τα μέτρα παύουν να εφαρμόζονται όταν η τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ο ετήσιος μέσος όρος υπερβούν τα όρια κατανάλωσης της κάθε κατηγορίας. Δεν πρέπει να υπερβούν τις 1.500 kWh όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα και οι μακροχρόνια άνεργοι, τις 1.700 kWh οι τρίτεκνοι και τα ΑμεΑ και τις 2.000 kWh όσοι έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Η κατανάλωση πέραν των ορίων αυτών τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο. Και η ζωή συνεχίζεται.



Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.