Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις προσβασιμότητας σε ν/σ του υπουργείου Πολιτισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.12.2013

Παρέμβαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού «Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παραστάσεων - Άδεια παράστασης του υπουργείου Πολιτισμού» πραγματοποίησε η ΕΣΑμεΑ καταθέτοντας τις προτάσεις της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της, «δεν είναι δυνατόν να υφίστανται συγκεκριμένοι νόμοι περί της Προσβασιμότητας και να έρχονται νέα νομοσχέδια που δεν τους λαμβάνουν υπόψη! Ζητάμε το νομοσχέδιο να εναρμονιστεί με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό και να εισαχθούν οι παρακάτω προτάσεις μας.

Άρθρο 3-Επιτρεπόμενοι χώροι παραστάσεων
Να προστεθεί παράγραφος 4 ως εξής (βλ. κείμενο με έντονους χαρακτήρες):
“4. Σε κάθε περίπτωση παράσταση επιτρέπεται να γίνεται σε θέατρο ή χώρο που πληροί οπωσδήποτε τις προϋποθέσεις του άρθρου 26 – «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/ 2012/ Α’ 79).”
Άρθρο 4 – Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου και άδεια παράστασης
Οι παράγραφοι 1 και 3 να διαμορφωθούν ως εξής (βλ. κείμενο με έντονους χαρακτήρες):
“1. Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου εκδίδεται από τον οικείο δήμο, μετά τη χορήγηση προέγκρισης[….]Η άδεια έχει αόριστη διάρκεια.
Η αίτηση συνοδεύεται από φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει:[….]
γ. Βεβαίωση κύριας χρήσης από αρμόδιο μηχανικό. Στην ίδια βεβαίωση δηλώνεται υπεύθυνα ότι το κτίριο υφίσταται νομίμως σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012 (Α’ 79), ή ότι το κτίριο ή τιμήματα του έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχει ανασταλεί η κατεδάφισή τους με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και ότι το κτίριο πληροί τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές και λοιπές διατάξεις και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του, όπως κάθε φορά ισχύουν.
δ. Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης του κτιρίου, εφόσον υπάρχει.[…]. Σε κτίρια που έχουν ανεγερθεί προ της ισχύος του ΓΟΚ/1955 για τα οποία δεν έχει εκδοθεί άδεια κατατίθενται σχέδια αποτύπωσης (κάτοψη-τομή).
Σε κάθε περίπτωση κατατίθεται μελέτη προσβασιμότητας, που θα περιλαμβάνει την επίλυση των λειτουργικών, τεχνικών και μορφολογικών αντικειμένων του έργου, ώστε να διασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη, ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή διακίνηση ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή / και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο 9-Α.Π. οικ.29467/13.06.2012 του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΚΑ.
ε.[…]
3. Σε θέατρα για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια μπορούν νομίμως να δίνονται παραστάσεις από διαφορετικούς θιάσους χωρίς να είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στο όνομα των διαφορετικών θιασαρχών, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη οριζόντια και κατακόρυφη εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.
Για τις περιπτώσεις αντικατάστασης της άδειας εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1./21220/1-1-2011 (Β’ 2496), όπως ισχύει.”



Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 131 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.