Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Αυξάνονται τα όρια των αγροτικών ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέο κανονισμό εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέο κανονισμό με τον οποίο αυξάνει το όριο για τις «ενισχύσεις ήσσονος σημασίας» (ενισχύσεις de minimis) στον αγροτικό τομέα.

Έτσι, διευρύνεται ο ορισμός των ενισχύσεων οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως μη κρατικές ενισχύσεις.

Μέχρι σήμερα, τέτοιες ενισχύσεις θεωρούνταν όσες δεν υπερέβαιναν τα 7.500 ευρώ ανά δικαιούχο για διάστημα τριών οικονομικών ετών, ούτε το ανώτατο όριο του 0,75% της αξίας της γεωργικής παραγωγής ανά κράτος-μέλος. Έτσι, θεωρούνταν ενισχύσεις που δεν στρεβλώνουν, ούτε απειλούν να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό. Τα παραπάνω προέκυπταν από τον κανονισμό αρ. 1535/2007.

Ο νέος κανονισμός, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, ανεβάζει το ποσό ανά δικαιούχο στις 15.000 ευρώ για διάστημα τριών οικονομικών ετών και το ανώτατο όριο ανά κράτος μέλος στο 1% της αξίας της γεωργικής παραγωγής. Επιπλέον, καθορίζει με πληρέστερο τρόπο ποια είδη ενισχύσεων μπορούν να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής του.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντάτσιαν Τσόλος δήλωσε σχετικά: «Χάρη στο νέο κανονισμό τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη χορήγηση ενισχύσεων χωρίς να θίγεται ο ανταγωνισμός, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ η Επιτροπή θα μπορεί να απλουστεύει τη διεκπεραίωση εθνικών ενισχύσεων στο γεωργικό τομέα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.