Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Στη φυλακή εθελόντρια του «Αγίου Στυλιανού»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταδικάστηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών.

Εθελόντρια του δημοτικού βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός» καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 11 ετών για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών από τη Βουλγαρία που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Γενάρη. Η 50χρονη, ελληνίδα, μετά την καταδικαστική απόφαση, επέστρεψε στις φυλακές, όπου κρατείτο μετά τη σύλληψή της.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν άλλα πέντε άτομα, στο σύνολό τους Βούλγαροι υπήκοοι, ανάμεσά τους μία 29χρονη, η οποία γέννησε, σε διάστημα τριών χρόνων, δύο παιδιά, από τα οποία το πρώτο κατέληξε -έναντι αμοιβής- στα χέρια των μελών του κυκλώματος προκειμένου να υιοθετηθεί από άτεκνο ζευγάρι και το δεύτερο επρόκειτο να έχει την ίδια τύχη, αλλά τελικά η αγοραπωλησία ματαιώθηκε, όταν μία εκ των αλλοδαπών κατηγορουμένων, ηλικίας 39 ετών, αποκάλυψε στην ΕΛ.ΑΣ. την σχεδιαζόμενη συναλλαγή.

«Δεν μπορούσα να ζήσω με τις ενοχές ότι το παιδί θα κατέληγε σε άλλα χέρια ή ότι τα όργανά του θα γινόταν αντικείμενο εμπορίας» ανέφερε, απολογούμενη στο δικαστήριο, η 39χρονη, που διαμένει στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας ότι ενεπλάκη στην υπόθεση θέλοντας να «βοηθήσει» την 29χρονη την οποία γνώρισε μέσω κοινής τους φίλης. Όπως ισχυρίστηκε η ίδια, έχοντας γίνει μάρτυρας της αγοραπωλησίας του πρώτου βρέφους, πριν από 3 χρόνια, θέλησε να απαλλαγεί από αυτές τις ενοχές κι αποφάσισε έτσι να μιλήσει στην αστυνομία ενόψει της επικείμενης αγοραπωλησίας. Από αυτό το σημείο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Αρχικά, συνελήφθησαν μέσα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο δύο Βούλγαροι και η 29χρονη, η οποία λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε φέρει στον κόσμο ένα αγοράκι, το οποίο όπως ομολόγησε είχε συμφωνήσει να πουλήσει στο κύκλωμα αντί του ποσού των 3.000 ευρώ. Όπως αποδείχθηκε, η μητέρα είχε έρθει στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό να γεννήσει το παιδί, πρακτική που ακολούθησε και κατά το παρελθόν όταν είχε πουλήσει το νεογέννητό παιδί της στο ίδιο κύκλωμα.

Από την απολογία της 39χρονης αποκαλύφθηκε η συμμετοχή στη συμμορία της εθελόντριας του «Αγίου Στυλιανού». Η 50χρονη, σύμφωνα με την δικογραφία, είχε στο σπίτι της πληθώρα εγγράφων του δημοτικού βρεφοκομείου, φωτογραφίες παιδιών, δεκάδες άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης παιδιών, μέχρι και μία στρογγυλή σφραγίδα της Εφορίας. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε η 39χρονη, η συγκατηγορούμενή της είχε εμπλακεί και κατά την προ ετών αγοραπωλησία.

Στην απολογία της η εθελόντρια τόνισε ότι μεσολάβησε (στην δεύτερη περίπτωση) για λογαριασμό μίας γνωστής της που ήθελε να κάνει υιοθεσία, επισημαίνοντας ότι πρόθεσή της ήταν να ακολουθηθεί η νόμιμη δικαστική οδός. Κατά την ακροαματική διαδικασία πάντως αποκαλύφθηκαν «περίεργες σχέσεις» που είχε κατά το παρελθόν η 50χρονη με αλλοδαπούς.

Το δικαστήριο, έπειτα από μαραθώνια αποδεικτική διαδικασία που ολοκληρώθηκε αργά απόψε, πέρα από την εθελόντρια, καταδίκασε την 39χρονη σε ποινή κάθειρξης 9 ετών, αλλά αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερη ενόψει του Εφετείου υπό τον όρο της αυτοπρόσωπης εμφάνισής της στο αστυνομικό τμήμα. Στην 29χρονη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών, στον σύζυγό της ποινή φυλάκισης 3 ετών, ενώ σε δύο ακόμη κατηγορούμενους ως μέλη του κυκλώματος ποινή κάθειρξης 6 ετών, στον καθένα. Οι τέσσερις τελευταίοι καταδικάστηκαν ερήμην, καθώς μετά τις απολογίες τους στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους και δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.