Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Αύριο η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης σε 670.000 αγρότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προκηρύσσεται το πρόγραμμα νέων αγροτών, ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, συνολικού ύψους 1,046 δισ. ευρώ, σε 670.000 δικαιούχους αγρότες, θα γίνει αύριο, ενώ άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσει περισσότερα από 8.000 άτομα να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Επιδοτήσεων) και των υπόλοιπων αρμοδίων υπηρεσιών για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την έγκαιρη εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων θα γίνει σήμερα, αργά το απόγευμα, από τη συνεργαζόμενη Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ και τα χρηματικά ποσά θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από αύριο το πρωί. Οι δικαιούχοι μπορούν να πληροφορηθούν σήμερα τα ποσά πληρωμής τους από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).

Στην πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης καταβάλλονται περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την προκαταβολή, εκ των οποίων 47 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν βελτίωση της πληρωμής των κτηνοτρόφων, λόγω διόρθωσης σφαλμάτων και διευθέτησης προβλημάτων που είχαν σχέση με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.

Το 90% των δικαιούχων λαμβάνει ποσά πληρωμής πάνω από το 95% των δικαιωμάτων του. Μόλις 1,31% των παραγωγών, δηλαδή 8.900 παραγωγοί, δεν λαμβάνουν ενίσχυση διότι διαπιστώθηκαν σφάλματα στην αίτησή τους, ευρήματα από ελέγχους ή άλλες αιτίες. Και γι' αυτούς τους παραγωγούς, όπως και για όσους έχουν λάβει ποσά μικρότερα από το ύψος των δικαιωμάτων τους, θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής διευκρινιστικών εγγράφων, αμέσως μετά τις γιορτές, ώστε σε επόμενη πληρωμή, εφόσον αυτά είναι αποδεκτά, να τους καταβληθεί η διαφορά.

«Σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση και συγκυρία εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα για την ομαλή παραγωγική διαδικασία των αγροτών και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ο τομέας της γεωργίας είναι πραγματικός πυλώνας στήριξης της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Τσαυτάρης.

Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι σήμερα υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα των νέων αγροτών και θα δημοσιευθεί άμεσα η σχετική προκήρυξη, όπου θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα.

Αλλάζει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην αλλαγή των διαδικασίων υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) από το 2014.

Όπως διευκρίνισε, από το 2014 η διαδικασία απελευθερώνεται και οι αιτήσεις ΟΣΔΕ, πλέον, θα υποβάλλονται: α) από τους ίδιους τους δικαιούχους απευθείας στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, β) μέσα από πιστοποιημένους φορείς με κατάλληλη τεχνογνωσία, οι οποίοι θα βοηθούν τους αγρότες για την υποβολή και κατά κανόνα θα βρίσκονται κοντά στην έδρα εκμετάλλευσης του αγρότη και γ) μέσα από πιστοποιημένους φορείς, οι οποίοι, πέρα από τη δυνατότητα υποβοήθησης των αγροτών για την υποβολή των δηλώσεων, θα διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό σε μία ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια, ώστε να έχουν δυνατότητα διόρθωσης και ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόκειται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και την προκήρυξη διαδικασίας πιστοποίησης όσων φορέων πληρούν τα προσόντα.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή δωρεάν ρυζιού σε απόρους, στην οποία είχε παρουσιαστεί εμπλοκή, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε πως έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση και σύντομα θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από εθνικούς πόρους. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των τροφίμων, όπου περιλαμβάνονται και τροπολογίες για τη λειτουργία των συνεταιρισμών, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Αποστολάκος, σε σύντομη δήλωσή του, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Οργανισμού και ευχαρίστησε τον υπουργό, τόσο για τα θερμά λόγια του προς το προσωπικό, όσο και για την απόφαση να συνεχίσει να υποστηρίζεται ο Οργανισμός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.