Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την «ηλεκτρονική δικαιοσύνη»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορά στην υλοποίηση συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων.

Από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου υπεγράφη η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης».

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 16 μήνες από τη στιγμή που θα επιλεχθεί ο ανάδοχος και θα έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικών και συστημάτων πληροφορική. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 10.973.450 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής για την «ηλεκτρονική δικαιοσύνη» (e-justice) και σύμφωνα με το υπουργείο θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα στην αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών, που θα συμβάλει στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή σύγκλιση» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Το έργο στην Α' φάση για την οποία έχει εγκριθεί το παραπάνω ποσό θα αφορά στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) για τη διαχείριση της ροής ποινικής και πολιτικής διαδικασίας, τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών προς το κοινό και την υποβοήθηση των υποστηρικτικών λειτουργιών των δικαστηρίων.

Στην Α΄ φάση, το ΟΣΔΔΥ θα εξυπηρετεί πολιτικά και ποινικά δικαστήρια στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας καθώς και τον Άρειο Πάγο. Στη Β΄ φάση η οποία δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος έργου το ΟΣΔΔΥ θα επεκταθεί στους δικαστικούς φορείς όλης της χώρας.

Μετά την υλοποίηση της προκήρυξης του εν λόγω διεθνούς διαγωνισμού ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Είναι σαφές ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα στην προσπάθεια για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας. Έχω πει πολλές φορές ότι η ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη αποτελεί και τον επιταχυντή της ανάπτυξης. Για τους λόγους αυτούς η επίσπευση των σχετικών δράσεων αλλά και η ενθάρρυνση νέων αποτελεί βασική προτεραιότητα μας. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έναντι τόσο των λειτουργών της Δικαιοσύνης όσο και των πολιτών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.