Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Από καρκίνο πέθανε ο Πάμπλο Νερούδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ενδεχόμενο δηλητηρίασης απέρριψε ιατρική έρευνα.

Τέλος στις αμφιβολίες για την αιτία θανάτου του Πάμπλο Νερούδα δίνει το πόρισμα ειδικών, έπειτα από την εκταφή και την εξέταση των οστών του μεγάλου χιλιανού ποιητή.

Ο Πάμπλο Νερούδα απεβίωσε το Σεπτέμβρη του 1973, δώδεκα μέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Πινοσέτ, από καρκίνο του προστάτη, όπως ανέφερε το πιστοποιητικό θανάτου του.



Ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής είχε εκφράσει αμφιβολίες για τα αίτια θανάτου, μιας και ο νομπελίστας ποιητής σχεδίαζε να μεταβεί πολιτικός εξόριστος στο Μεξικό, μετά το πραξικόπημα, όμως διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο. Έτσι, είχε ζητηθεί η εκταφή της σορού του, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο δηλητηρίασης.

Τώρα, το πόρισμα των ειδικών έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο θάνατός του οφείλονταν σε καρκίνο του προστάτη και πως δεν δηλητηριάστηκε από το στρατιωτικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Το πόρισμα εκδόθηκε από Χιλιανούς και ξένους ειδικούς και ανέφερε πως στην έρευνα που έγινε για τα αίτια του θανάτου του «δεν εμφανίστηκαν στοιχεία» τα οποία να κατατείνουν στη δράση κάποιου «χημικού στοιχείου». Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ιατροδικαστικά στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ποιητής δεν πέθανε από φυσικά αίτια.

Οι εξετάσεις οι οποίες έγιναν έδειξαν μόνο στοιχεία ότι υποβαλλόταν σε θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο που τον είχε προσβάλει.

Ο Πατρίτσιο Μπούστος διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Χιλής ανέφερε ότι δεν βρέθηκε «κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε από αφύσικα αίτια». Σύμφωνα με τον ίδιο η ομάδα που πραγματοποίησε τις εξετάσεις χρησιμοποίησε κάθε πιθανή τεχνική για να εξακριβώσει εάν ο διάσημος ποιητής είχε δηλητηριαστεί. Πάντως «επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση μεταστάσεων σε διάφορα τμήματα του σκελετού» του.

Ο δικηγόρος Εδουάρδο Κοντρέρας όμως δήλωσε πως ορισμένα τοξικολογικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη εξεταστεί και κάλεσε να υπάρξει περαιτέρω έρευνα, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός ADN της Χιλής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.