Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ διαμαρτύρονται για υπέρμετρες χρεώσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Μη λειτουργικό το ισχύον νομικό πλαίσιο», λέει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά τον ΟΑΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικό, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή πλήθος αναφορών που έχει λάβει από ασφαλισμένους στο συγκεκριμένο ταμείο και διαμαρτύρονται για «υπέρμετρες» χρεώσεις, τόσο τακτικών εισφορών, όσο και τελών καθυστέρησης, τις οποίες θεωρούν δυσβάστακτες, ιδίως εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ διαμαρτύρονται τόσο για τη στέρηση πρόσβασης σε παροχές ασθενείας όσο και για τον αναδρομικό καταλογισμό εισφορών ασθενείας, ενώ δεν υφίσταται αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη για αναδρομική κάλυψη δαπανών υγείας για το χρονικό διάστημα που αφορά ο συγκεκριμένος αναδρομικός καταλογισμός.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το ύψος των εισφορών ΟΑΕΕ, καθώς και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε καθυστερούμενες οφειλές, είναι συχνά υπερβολικά. Θεωρεί ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικό γι' αυτό προτίθεται να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ταυτόχρονα να υποβάλει προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις διοικητικών πρακτικών.

Μάλιστα, η Αρχή, κατά τη διαμεσολαβητική προσπάθειά της προς τους αρμόδιους φορείς, θα συμπεριλαμβάνει, τόσο το θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους πολίτες, όσο και τη δυνατότητα παροχής περισσότερων διευκολύνσεων και ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για την εξόφληση καθυστερούμενων οφειλών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αναφορά πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα δεν αναστέλλει τις τυχόν εκ του νόμου προβλεπόμενες προθεσμίες για την υποβολή ενστάσεων στα αρμόδια διοικητικά όργανα ή την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων ενώπιον των δικαστηρίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.