Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Θεραπεία σε ανίατες ασθένειες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελπίδες για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών δίνει η έρευνα του νομπελίστα καθηγητή γενετικής Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σερ Μάρτιν Τζον Έβανς. Εδώ και δύο χρόνια η έρευνα του καθηγητή Έβανς βρίσκει εφαρμογή στην καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού ερευνητικού πρωτοκόλλου εμφύτευσης ετερόλογων πολυδύναμων αρχέγονων μεσεγχυματικών κυττάρων σε 12 ασθενείς που είτε έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου είτε πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής, η οποία στοχεύει στη δημιουργία αγγείων για την επαναιμάτωση του μυοκαρδίου, είναι ενθαρρυντικά καθώς έδειξαν ότι η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής, εφικτή και αποτελεσματική στη βελτίωση της μυοκαρδικής λειτουργίας.

Για τις εξελίξεις στο θέμα της εφαρμογής των βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία των ασθενειών μίλησε ο σερ Μάρτιν Τζον Έβανς, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

“Στο πλαίσιο της αναγεννητικής ιατρικής η χρήση είτε προγονικών κυττάρων ενός συγκεκριμένου ιστού ή πολυδύναμων κυττάρων, τα οποία διαφοροποιούνται προς το συγκεκριμένο ιστό, αποτελούν μία σημαντική ελπίδα για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια τόσο στον τομέα των εμβρυικών πολυδύναμων βλαστοκυττάρων όσο και στον τομέα των προγονικών κυττάρων των ενηλίκων και κυρίως έχει γίνει πρόοδος στη βιολογική μελέτη. Δηλαδή στο πώς τα κύτταρα αυτά διαφοροποιούνται σε συγκεκριμένο ιστό όπως επίσης και πώς μπορούνε να εκτραπούν και ενώ είναι προγονικά ενός ιστού να μετατραπούν σε προγονικά ενός άλλου ιστού ούτως ώστε να επιδιορθώσουν ένα άλλο όργανο. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτή την έρευνα έχει γίνει μέχρι τώρα είτε σε κυτταρικές καλλιέργειες είτε σε πειραματόζωα. Όμως για να μπορέσει αυτή η έρευνα να μπει στην κλινική πράξη είναι απαραίτητο να μεταφερθεί προσεκτικά και στον άνθρωπο. Για να γίνει αυτό σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι μελέτες ασφάλειας από τη χρήση αυτών των κυττάρων. Και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο υπάρχει συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη από την καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ” επισήμανε ο καθηγητής Έβανς.

Τέλος επισήμανε ότι όταν οι εφαρμογές των βλαστοκυττάρων τελειοποιηθούν θα μπορούμε να μιλήσουμε για εξατομικευμένη οριστική θεραπεία για τον κάθε άνθρωπο και όχι θεραπεία που γίνεται με τη χορήγηση του ίδιου φαρμάκου σε όλους τους ασθενείς.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ Κυριάκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη έρευνα που γίνεται σε συνεργασία με τον κ Εβανς είπε ότι δοκιμάζονται οι τεχνικές του νομπελίστα γενετιστή στο εργαστήριο και σε πειραματικά μοντέλα.

“Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Εκτός από την ασφάλεια που αποδείξαμε ότι υπάρχει, η τεχνική αυτή είχε αποτελέσματα τα οποία ελπίζουμε να τα δημοσιεύσουμε».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.