Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Έξαρση της πολυομυελίτιδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο Γερμανοί εμπειρογνώμονες στις μολυσματικές ασθένειες προειδοποιούν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet για την επανεμφάνιση της πολυομυελίτιδας στη Συρία, η οποία μπορεί να απειλήσει γειτονικές χώρες, καθώς, επίσης, την Ευρώπη.

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την εμφάνιση τουλάχιστον δέκα κρουσμάτων πολυομυελίτιδας στη Συρία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του εμφυλίου", τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι καθηγητές Μάρτιν 'Αιχνερ (Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν) και ο Στεφάν Μπρόκμαν (περιφερειακή υπηρεσία υγείας του Ροϊτλίνγκεν).

Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι με την έξοδο ενός μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη υπάρχει σήμερα κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού σε περιοχές στις οποίες έχει εξαλειφθεί η πολυομυελίτιδα εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια.

Οι δύο εμπειρογνώμονες ανησυχούν, κυρίως, για τον αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της πολυομυελίτιδας στις περιοχές της Ευρώπης, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είνα ανεπαρκής, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία και η Αυστρία.

Για τους δυο καθηγητές, "ο εμβολιασμός μόνο των Σύρων προφύγων, όπως έχει προτείνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, δεν αρκεί και πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα".

Το βρετανικό περιοδικό δημοσιεύει, επίσης, σχόλιο του Βρετανού ειδικού, Μπέντζαμιν Νιούμαν (Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ), ο οποίος εκτιμά ότι "η συριακή επιδημία απειλεί την Ευρώπη", εξαιτίας του τύπου του εμβολίου που χρησημοποιείται στη Γηραιά Ήπειρο, το οποίο είναι μεν περισσότερο ασφαλές, ωστόσο δεν παρέχει επαρκή προστασία.

"'Ενα μικρό ποσοστό παιδιών στη Βρετανία κινδυνεύει να προσβληθεί από πολυομυελίτιδα, εάν εκτεθούν στον ιό. Μέχρι να εξαλειφθεί τελείως ο ιός, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας", γράφει ο Βρετανός ιολόγος.

Η πολυομυελίτιδα προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει πλήρη παράλυση σε μερικές ώρες. Προσβάλλει, κυρίως, τα παιδιά.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στον οργανισμό εισέρχεται από το στόμα και πολλαπλασιάζεται στα έντερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.