Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους παιδικούς σταθμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ζητά ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ζήτησαν από γονείς πρόσθετα χρήματα για υπηρεσίες που παρέχουν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ (με 170 εκατ. ευρώ) προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Οι γραπτές καταγγελίες, που έγιναν στον αρμόδιο φορέα υλοποίησης του προγράμματος Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αφορούν 10 - 15 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μεταξύ των 765 που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Σχετίζονται με υπηρεσίες για τις οποίες, οι μεν ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών υποστηρίζουν ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις παρεχόμενες από το ΕΣΠΑ υπηρεσίες, οι δε γονείς των παιδιών υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνονται στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες από το ΕΣΠΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι στις παρεχόμενες υπηρεσίες, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται η φύλαξη των παιδιών με δραστηριότητες για την απασχόληση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία (με ανάλογο υλικό), η σίτιση (πρωινό και μεσημεριανό) και δαπάνες γραφικής ύλης ύψους 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Όσοι φορείς έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, έχοντας δηλώσει σίτιση, είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν πρωινό και μεσημεριανό. Οι φορείς που δεν έχουν δηλώσει σίτιση είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται το φαγητό που φέρνει το παιδί από το σπίτι του.

Στα ποσά που καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες μετακίνησης, ούτε ειδικές υπηρεσίες (κολύμπι, χορός, ξένες γλώσσες, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση παραστάσεων κ.α..). Όμως, για τις περιπτώσεις παιδιών, που δεν συμμετέχουν στις ειδικές υπηρεσίες, οι δομές είναι υποχρεωμένες να φροντίζουν την απασχόλησή τους -στο πλαίσιο της φύλαξής τους- και για το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αν και διευκρινίσεις της ΕΕΤΑΑ είναι σαφείς, τα προβλήματα δεν έχουν αποφευχθεί. Ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί φαίνεται να εκμεταλλεύονται τη συρροή παιδιών μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρεώσουν επιπλέον δραστηριότητες (κολύμπι, χορός, ξένες γλώσσες, επισκέψεις κ.α.) με στόχο να εξασφαλίσουν κατά μέσο όρο 100 ευρώ επιπλέον ανά παιδί.

Ως μόνη λύση προτείνεται, από την ΕΕΤΑΑ, η σαφής και λεπτομερής ενημέρωση των γονιών πριν βάλλουν τα παιδιά τους σε συγκεκριμένους ιδιωτικούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι ανάλογα προβλήματα, σε μικρότερο όμως βαθμό, είχαν παρουσιασθεί και στο παρελθόν και αφορούσαν πάντα ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. «Δεν έχουν ποτέ παρουσιασθεί τέτοια προβλήματα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς» βεβαιώνουν από την ΕΕΤΑΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.