Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ξαπλώνουν για $5.000 μηνιαίως

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η NASA, στο πλαίσιο νέας έρευνας για τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα, ψάχνει εθελοντές πρόθυμους να ξαπλώσουν έναντι 5.000 δολαρίων τον μήνα.

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν θα πληρώνονται με 5.000 δολάρια τον μήνα για να μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους για 70 ημέρες, στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον.

«Απ’ όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα, η μικροβαρύτητα είναι η δυσκολότερη για να τη μιμηθούμε στο πλαίσιο πειράματος», αναφέρει η NASA στην ιστοσελίδα της.

Σε πρώτη φάση, οι εθελοντές που θα επιλεχθούν θα κάνουν για δυο εβδομάδες καθημερινές δραστηριότητες ώστε οι ερευνητές να μελετήσουν το σώμα τους σε φυσιολογικές συνθήκες.

Ωστόσο τις επόμενες 70 ημέρες οι εθελοντές θα πρέπει να μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους, το οποίο θα έχει μικρή κλίση, με συνθήκες φωτισμού για 16 ώρες και συνθήκες σκότους για οχτώ ώρες ημερησίως.

Οι «τυχεροί» εθελοντές θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση, βιβλία και ίντερνετ, ενώ θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μονίμως ξαπλωμένοι, θα πλένονται στο κρεβάτι τους, και θα επιτρέπεται να κινηθούν μόνο κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων για την καταγραφή των επιπτώσεων στα οστά, τους μύες, την κυκλοφορία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετά την πάροδο των 70 ημερών, θα ακολουθήσει περίοδος αποκατάστασης δυο εβδομάδων κατά την οποία οι εθελοντές θα βρουν και πάλι τη φόρμα τους.

Αντίστοιχη μελέτη είχε διεξάγει στο παρελθόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικών επιστημών στο Ινστιτούτο Medes στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Αν και ακούγεται μια ευκαιρία για εύκολο χρήμα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Η έλλειψη βαρύτητας, την οποία θα προσπαθήσουν να μιμηθούν οι επιστήμονες της NASA δημιουργώντας ανάλογες συνθήκες, προκαλεί μείωση της μάζας του σώματος και του μυϊκού ιστού, ενώ οι αρτηρίες στα πόδια αποδυναμώνονται και παρουσιάζεται αναιμία.

Η σοβαρότερη επίπτωση είναι η απώλεια ασβεστίου στα οστά, η οποία εντείνεται ανάλογα με τη διάρκεια της αποστολής στο διάστημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.