Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τέλος η επιστροφή φόρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το τέλος της επιστροφής φόρου σηματοδοτεί η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, δημιουργώντας παράλληλα τα περιθώρια για διεύρυνση της φοροδιαφυγής ιδίως από εκμισθωτές ακινήτων και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, με στόχο ετήσια έσοδα της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, 237 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της πλειονότητας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν έως σήμερα, ενώ δίνεται ανάσα φόρου σε κάθε νοικοκυριό με στεγαστικό δάνειο, ενοίκιο, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα και δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ολες αυτές οι φοροαπαλλαγές από το 2013 καταργούνται και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.

Μετά τις παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι οι επιστροφές φόρου που φέτος αφορούν μόνο έναν στους δέκα φορολογουμένους (από 36,3% των φορολογουμένων πέρυσι εξαιτίας του μπόνους των αποδείξεων), κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 θα αφορούν τελικά έναν στους εκατό.

Τα δάνεια

Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια, τα οποία μπορούσαν φέτος να μειώσουν τον φόρο τους κατά το 10% των τόκων που είχαν καταβάλει για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ ο οποίος έχει καταβάλει 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 800 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής, κέρδιζε έκπτωση φόρου 180 ευρώ (το 10% της δαπάνης για τόκους και ασφάλιστρα).

Φέτος με τις φοροαπαλλαγές σε ισχύ, ο φόρος που αναλογεί είναι 2.420, αλλά με τη μείωση των 180 ευρώ περιορίζεται σε 2.240 ευρώ και επειδή ο φόρος που είχε παρακρατηθεί ήταν μεγαλύτερος θα είχε επιστροφή φόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.