Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΕΣΑμεΑ: Οι Ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία ζητούν περισσότερη Δημοκρατία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.12.2012

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία, γεγονός- σταθμός για το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα. Συγκέντρωσε πάνω από 450 αντιπρόσωπους οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και ευρωβουλευτές και εκπροσώπους της ΕΕ, που συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε αυτήν την περίοδο της κρίσης. Την έναρξη κήρυξαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF (European Disability Forum) Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Μετά τις συνεδριάσεις του 1993 και του 2003, το 3ο Ευρωκοινοβούλιο ΑμεΑ πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ σημαντική χρονική συγκυρία για το αναπηρικό κίνημα: το 2013 η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει την πρώτη έκθεση συμπερασμάτων αναφορικά με τον βαθμό υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των αναπηρικών οργανώσεων ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά και συμβουλευτικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε ότι το 3ο Ευρωκοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία συνεδριάζει στις συνθήκες μιας από τις πιο άσχημες κρίσεις που έχει γνωρίσει η Ευρώπη, τη στιγμή που οι ηγέτες της δεν μπορούν να συμφωνήσουν με πιο τρόπο θα προστατέψουν τα άτομα με αναπηρία: «Σήμερα είμαστε εμείς, οι εκπρόσωποι των αναπηρικών οργανώσεων της Ευρώπης, που θα δείξουμε στους ηγέτες της ότι υπάρχει λύση: Και αυτή είναι περισσότερη Δημοκρατία! Περισσότερη Συμμετοχή! Είμαστε περισσότεροι από τα προηγούμενα 2 Ευρωκοινοβούλια ΑμεΑ, είμαστε πιο δυνατοί, είμαστε στο σπίτι της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας! Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την προστασία μας από μια κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε καθόλου, είμαστε εδώ για να ακουστούμε. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες με αναπηρία, ιδιαίτερα για τα παιδιά με αναπηρία, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους μας που ακόμα ζούνε σε ιδρύματα… Σήμερα θα συζητήσουμε με τους ευρωβουλευτές. Σήμερα θα ψηφήσουμε την στρατηγική μας για τα χρόνια που έρχονται. Σήμερα θα διεκδικήσουμε όλοι οι Νόμοι και οι Οδηγίες της ΕΕ να είναι πλήρως συμβατές με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία! Σήμερα θα απαιτήσουμε να μην δοθεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα της ΕΕ σε υπηρεσίες ή αγαθά που δεν είναι πλήρως προσβάσιμα»!

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz μίλησε για τη δέσμευσή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική λιτότητας πλήττει περισσότερο τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των ατόμων με αναπηρία που έχουν κερδηθεί στο παρελθόν. Σήμερα τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και στέρησης εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Αυτός ο αποκλεισμός έχει τεράστιο κόστος για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της».

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος από την πλευρά του εξήγησε τον ρόλο του Διαμεσολαβητή στην εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ένας από τους οργανισμούς που προωθούν την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και να κινηθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εφαρμογή της Σύμβασης. Θα κάνω ό, τι μπορώ για να τηρηθεί αυτή τη δέσμευση».

Από την πλευρά της Ελλάδας μίλησαν ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας και οργανωτικός γραμματέας Αντώνης Χαροκόπος. Αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της κρίσης στα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα έχει ήδη λάβει χαρακτήρα κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβούλιο αντιπροσωπεύτηκαν. Ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε μια συνάντηση με τους ηγέτες τους προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου της κρίσης στην Ευρώπη.

Επισυνάπτεται το ψήφισμα του 3ου Ευρωκοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 83 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.