Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εγκαινιάστηκε το 12ο νηπιαγωγείο της Σπάρτης

Σύντομα παραδίδονται άλλες δύο σχολικές μονάδες.

Εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη το 12ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντίας Τζανετέα και των αρχών της πόλης, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται άλλες δύο σχολικές μονάδες στην πόλη.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, έτοιμο να φιλοξενήσει έως και 50 νήπια, παιδιά των εργαζομένων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και των γύρω οικισμών Ριβιώτισσας, Αλεσίων, Γούναρι και Αγίας Κυριακής.

Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και χρηματοδοτήθηκε για την κατασκευή του με 843.500 ευρώ, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007- 2013 της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελεί ένα από τα λίγα δημόσια κτίρια που στεγάζουν νηπιαγωγεία στην Σπάρτη, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίρια.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση και παράδοση του 12ου Νηπιαγωγείου στους μικρούς μαθητές και τόνισε ότι, «παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους, οραματίζεται, σχεδιάζει και κατασκευάζει σημαντικές υποδομές όπως η σημερινή». Συμπλήρωσε δε ότι, «κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό οικοδόμημα, αισθανόμαστε ξεχωριστή χαρά, γιατί εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας τις καλύτερες συνθήκες για τη μόρφωσή τους και τη δυνατότητα να συνυπάρχουν και να δημιουργούν σε ένα όμορφο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον»

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα σημείωσε ότι ικανοποιήθηκε ένα πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και υπογράμμισε, ότι το επόμενο διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα παραδώσει στους μαθητές το 2ο δημοτικό σχολείο Σπάρτης και το Μουσικό σχολείο στον Κλαδά, ενώ εντός της θερινής περιόδου θα ξεκινήσει και η μελέτη για το 6ο δημοτικό και το 7ο νηπιαγωγείο Σπάρτης, στο Νέο Κόσμο.

-----------------

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας ο ξενώνας αστέγων στη Λάρισα

Πολλές οι ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής.

Σε ημερήσια βάση επέκτεινε από την περασμένη εβδομάδα τη λειτουργία της «Δομής Υποστήριξης Αστέγων» ο δήμος Λαρισαίων, η οποία λειτουργεί πλέον και ως «κέντρο ημέρας» προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, Δημήτρης Δεληγιάννης, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ανάγκες που ανέκυψαν, όπως αυτές διατυπώθηκαν και από ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην δομή φιλοξενίας το βράδυ.

Η δομή υποστήριξης αστέγων άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά από τα περασμένα Χριστούγεννα κάθε μέρα από τις 7 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί, με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, (κοινωνικής λειτουργού που μένει στο χώρο όλο το βράδυ, νοσηλευτού και βοηθητικού προσωπικού). Μάλιστα προκειμένου να είναι δυνατή η φιλοξενία σε αυτή ζητούνται απαραιτήτως ιατρικές εξετάσεις όσων φιλοξενούνται τόσο για τη προστασία των ιδίων όσο και των υπολοίπων που κάνουν χρήση του υπνωτηρίου.

Την ευθύνη λειτουργίας της δομής έχει ο Συμβουλευτικός Σταθμός του δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δομές του ΚΕΘΕΑ.

Όπως παρατηρεί ο κ. Δεληγιάννης στην πορεία λειτουργίας τού ξενώνα αστέγων φάνηκε ότι υπάρχει «ζήτηση» και για την κάλυψη αναγκών ανθρώπων οι οποίοι δεν επιθυμούν να μένουν εκεί το βράδυ, κάτι που όπως λέει έχει να κάνει με τα «όριά» τους και το γεγονός ότι κάποιοι δεν μπορούν να πειθαρχήσουν σε απαγορεύσεις, όπως επί παραδείγματι η κατανάλωση αλκοόλ.

Έτσι η πρωινή λειτουργία της δομής δυο φορές την εβδομάδα (από 9 πμ έως τη 1μμ ) τους δίνει την δυνατότητα προσερχόμενοι σε αυτή να καλύψουν κάποιες ανάγκες του, όπως να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους, να ασχοληθούν με την ατομική τους υγιεινή, να τύχουν νοσηλευτικής φροντίδας ή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εφόσον έχουν ανάγκη, η απλά να ξεκουραστούν για κάποιες ώρες και να δουν τηλεόραση.

Η ροή των εξυπηρετούμενων από τις υπηρεσίες του ξενώνα αστέγων αλλάζει ανάλογα με την ημέρα όπως παρατηρεί ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, μπορεί να είναι 2 με 3 έως 8 με 9 επί καθημερινής βάσεως. Συνολικά το κέντρο έχει εξυπηρετήσει 17 αστέγους ενώ σε πλήρη λειτουργία έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 30.

Μέχρις στιγμής από το τριώροφο κτίριο που έχει εγκατασταθεί ο ξενώνας αστέγων έχει αξιοποιηθεί μόνον ο πρώτος όροφος ενώ οι άλλοι δύο είναι υπό διαμόρφωση. Στόχος είναι η ένταξη της δομής στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου.

Ποιοι αναζητούν τις υπηρεσίες του ξενώνα; Οι περισσότεροι, αναφέρει ο κ. Δεληγιάννης είναι Έλληνες όλων των ηλικιών, κυρίως άνδρες από 20 μέχρι 60 ετών. Οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερες. Κάποιοι κοιμούνται εκεί σε καθημερινή βάση, άλλοι πηγαινοέρχονται.

Παράλληλα, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στον Κουτσόχερο, ενίοτε καλύπτονται και παροδικές ανάγκες ανθρώπων που μένουν στο Κουτσόχερο και έρχονται στην Λάρισα, επί παραδείγματι για εξετάσεις ιατρικές και χρειάζεται να διανυκτερεύσουν.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης, η λογική πάνω στην οποία κινείται ο δήμος είναι σταδιακά να καλυφθεί όλο το φάσμα των κοινωνικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει μία τέτοιου είδους δομή.

Δηλαδή, ξεκίνησε ως υπνωτήριο, τώρα λειτουργεί και ως κέντρο ημέρας και στο επόμενο στάδιο θα διαμορφωθεί ένας ξενώνας «αυτοδιαχειριζόμενος» στον βαθμό που άνθρωποι που θα καταφεύγουν εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν ανάλογα για όσο διάστημα παραμείνουν. Ο δήμος φιλοδοξεί να μπορούν ακόμη-μετά την ολοκλήρωση της κατάλληλης διαμόρφωσης- να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί ακόμη και οικογένειες που δεν έχουν στέγη, για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να διευκολυνθούν για να βρουν λύση στο πρόβλημα τους.

Βέβαια στο σύνολο του πλέγματος των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος μέσω των κοινωνικών δομών του, είναι χαρακτηριστικό ότι από το Κοινωνικό Παντοπωλείο 700 άτομα, από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ)εξυπηρετούνται 2.500 οικογένειες και από το συσσίτιο απόρων σιτίζονται περί τα 150 άτομα σε ημερήσια βάση.

-----------------

«Σε ετοιμότητα» η περιφέρεια Αττικής για την αντιπυρική περίοδο

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις στο επίπεδο του συντονισμού.

Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, δηλώνει ότι βρίσκεται η περιφέρεια Αττικής, ώστε μετά την πολύμηνη οργάνωση, προετοιμασία και λήψη των απαραίτητων ενεργειών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, στη βάση της πρόληψης και του συντονισμού.

Αναλυτικότερα οι δράσεις και οι παρεμβάσεις της στο επίπεδο του συντονισμού έχουν ως εξής:

Από τις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τους διοικητές των Υπηρεσιών Αττικής, Ανατολικής Αττικής και Πελοποννήσου, με αντικείμενο το συντονισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίστηκαν ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου 2016.

Παράλληλα, η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής μετείχε στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων ενώ μετείχε τον Μάιο στην άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016» του Πυροσβεστικού Σώματος στον Υμηττό. Τέλος στις 30 Μαΐου συμμετείχε σε συνάντηση του Φορέα της Πάρνηθας για την αντιπυρική περίοδο και στα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των δήμων.

Επίσης συμμετείχε στην καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), στο Χαλάνδρι.

Στο πλαίσιο τήρησης προληπτικών μέτρων απευθύνθηκε στον ΟΣΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καθαρίσουν την ξηρή βλάστηση, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου υπάρχουν αρκετά καλώδια στις δε δασικές εκτάσεις υπάρχει εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Προχώρησε σε, ενημέρωση όλων των υπηρεσιών της, των δήμων και των εγκαταστάσεων που υπάγονται στην οδηγία Seveso προκειμένου να προχωρήσουν σε όλες τις σχετικές ενέργειες στο πλαίσιο της Αντιπυρικής Περιόδου.

Από την πλευρά της, η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας μετείχε σε ενημερωτικές δράσεις και πιλοτικά προγράμματα για την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα:

Διοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα «Εθελοντισμός Πολιτικής Προστασίας» σε συνεργασία με δήμους και στόχο την ενημέρωση των εμπλεκόμενων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υπαλλήλων των Δήμων. Σκοπός είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας και της κινητοποίησής τους για τη βέλτιστη συνεργασία και το συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων.

Στελέχη της διεύθυνσης παρακολούθησαν πιλοτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) με αντικείμενο την ενημέρωση μαθητών για οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες.

Στον οργανωτικό τομέα και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ζήτησε από τις εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο Μητρώο της ΓΓΠΠ, τα μέλη που έχουν εκπαιδευτεί, καθώς και τα οχήματα ώστε υπάρχει πληρέστερη εικόνα των δυνάμεων που μπορούν να δράσουν κάτω από την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Πραγματοποίησε συναντήσεις με εθελοντικές οργανώσεις για το συντονισμό των δράσεών τους με έμψυχο δυναμικό και μέσα. Σήμερα στην περιφέρεια Αττικής λειτουργεί Μητρώο Μηχανημάτων για Φυσικές Καταστροφές και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα διατεθούν οι αντίστοιχοι πόροι.

Τέλος μετά από σχετικό έγγραφο που απηύθυνε η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής προς την ΓΓΠΠ για την εφαρμογή του άρθρου 118 (14Ι) του ν. 4249/14, προκλήθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε αποδεκτή και από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη και την αστική ευθύνη των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

-----------------

Διάθεση 986.160 ευρώ σε είδη λαϊκών αγορών μέσω κουπονιών

Το πρόγραμμα αφορά 737 οικογένειες με απροστάτευτα ανήλικα μέλη.

Τη διάθεση ποσού 986.160 ευρώ σε είδη λαϊκών αγορών μέσω κουπονιών, θα διανείμει η Περιφέρεια Αττικής σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και συγκεκριμένα σε οικογένειες με απροστάτευτα ανήλικα μέλη.

Την απόφαση έλαβε το Περιφερειακό Συμβουλίο, μετά την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική. Κατερίνας Θανοπούλου και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου και Πρόεδρο της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Στέλιο Κοροβέση, με θετική ψήφο όλων των παρατάξεων (και λευκό από την παράταξη του κ. Σγουρού).

Πιο συγκεκριμένα, η διάθεση του ποσού από 01/10/2016 έως 01/10/2017, αφορά 737 οικογένειες και θα γίνει ως εξής:

412 οικογένειες με ένα παιδί, που θα λάβουν ανά μήνα και για δώδεκα μήνες κουπόνια αξίας 100 ευρώ μηνιαίως.
226 οικογένειες με δύο παιδιά, που θα λάβουν ανά μήνα και για δώδεκα μήνες κουπόνια αξίας 120 ευρώ μηνιαίως.
99 οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, που θα λάβουν ανά μήνα και για δώδεκα μήνες, κουπόνια αξίας 140 ευρώ μηνιαίως.

Οι πωλητές των λαϊκών αγορών, από τους οποίους θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι με τη χρήση των κουπονιών, θα εισπράττουν τα αναλογούντα ποσά μέσω των Ομοσπονδιών τους, στις οποίες η Περιφέρεια Αττικής θα καταβάλει ανά δίμηνο τα αντίστοιχα κονδύλια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.