Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Αντιδράσεις από την ανατιμολόγηση φαρμάκων - Τι λέει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας για την ανατιμολόγηση φαρμάκων

«Το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης διαλύει την Ελληνική παραγωγή φαρμάκων».

Σχετικά με την πρόσφατη ανατιμολόγηση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επισημαίνει τα εξής:

1. Από το αποτέλεσμα της ανατιμολόγησης γίνεται φανερό για μία ακόμη φορά ότι το σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων.

Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%. Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από 30 ευρώ έως 150 ευρώ η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%!

2. Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα:


 • την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων
 • την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων
 • τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής
 • τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων

Toνίζεται βέβαια ότι σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα.

3. Είναι βέβαιο ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά €123 εκατ. σε σχέση με το 2014.

4. Με βάση τα ανωτέρω ζητάμε:


 • Τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα.
 • Να εστιαστεί επιτέλους η πολιτική εκεί που είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας.
 • Τον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα.

5. Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια για το σημερινό στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Ζητάμε να έρθει στην Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη:


 • Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο. Δεν είναι δυνατόν τα γενόσημα φάρμακα να δίνουν εκπτώσεις 70% και να μη χρησιμοποιούνται!
 • Η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων. Επιβάλλεται για λόγους ισονομίας και διαφάνειας η μέση ετήσια μείωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων να είναι ποσοστιαία ίση με τη μείωση των τιμών των νεότερων πολύ ακριβότερων φαρμάκων.
 • Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
 • Η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της Ελληνικής Παραγωγής Φαρμάκων.


-----------

ΠΕΦ: Διαλύει την ελληνική παραγωγή φαρμάκων το «στρεβλό» σύστημα τιμολόγησης

Τι ζητά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

«Το σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων», επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με αφορμή την πρόσφατη ανατιμολόγηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%. Πρόκειται για την 8η συνεχόμενη μείωση μετά και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από 30 ευρώ έως 150 ευρώ, η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%.

«Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα, την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων, τη διάλυση της ελληνικής παραγωγής και τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων».

Η ΠΕΦ τονίζει ότι σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που, όπως αναφέρει, αν και υποστελεχωμένοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του Δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα.

Εκτιμά ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα, αναφέροντας ότι αυτό συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά 123 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Η ΠΕΦ ζητά τον τερματισμό των «επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα, εστίαση της πολιτικής στον όγκο συνταγογραφίας και στον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα».

Επιπλέον ζητά να έρθει στη Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τιμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη: Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχικές τιμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο, η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων, η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.