Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Σε μισθούς έξι μηνών αναλογούν οι ετήσιοι φόροι!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η 7η Ιουλίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για την Ελλάδα, δηλαδή η ημέρα του χρόνου κατά την οποία ο μέσος Ελληνας έχει εργαστεί τόσες μέρες όσες χρειάζονται θεωρητικά, έτσι ώστε να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και μπορεί πλέον να εργάζεται για να ικανοποιεί τις προσωπικές του επιθυμίες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η φετινή μελέτη που διεξήγαγε το ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης και παρουσίασε ο αναπληρωτής διευθυντής Ερευνών του οργανισμού, Κωνσταντίνος Καλλίρης.

Ετσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, πάνω από μισό χρόνο ο μέσος Ελληνας εργάζεται για να αποπληρώσει το σύνολο των ετήσιων φόρων και εισφορών που οφείλει στο κράτος και συνεπώς του απομένουν 5,5 μήνες φορολογικής ελευθερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2016 ο χρόνος που πρέπει να δουλέψει ο μέσος Ελληνας για να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις είναι μισός μήνας περισσότερο απ’ ό,τι το 2015. Αντίστοιχα, στη Βουλγαρία ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας υπολογίζεται η 2α Μαΐου.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, η Μιράντα Ξαφά, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI) και πρωήν στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής πριν ακόμη κλείσει η αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι για κάθε 100 ευρώ απόδειξης παροχής υπηρεσιών, στο κράτος αποδίδονται με τη μορφή φόρων και εισφορών 60-82 ευρώ. η ίδια μίλησε για το ζήτημα της ανταποδοτικότητας του κόστους του δημοσίου, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς ωστόσο να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες.

Από την μεριά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής της Β΄ περιφέρειας Αθηνών, Αδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι ο νεοφιλελευθερισμός στον οποίο πολλοί αποδίδουν τα δεινά της χώρας υπάρχει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.

Επικαλούμενος το Δείκτη ικανοποίησης πολιτών, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας Κοινοβουλευτικού Εργου του Ποταμιού τόνισε ότι οι Ελληνες πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται από το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δείκτης ικανοποίησης για τον τομέα της δικαιοσύνης είναι χαμηλότερος ακόμη και από αυτούς στην Ινδία και τη Βραζιλία. Ο ίδιος μίλησε για την περιστολή των κρατικών δαπανών που -για εκείνον- είναι εφικτή, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «υπάρχουν συνολικά 23.143 κρατικές αρμοδιότητες καταγεγραμμένες σε ΦΕΚ. Πληρώνουμε 1,5 εκατ. μόνο για τους πολιτικούς συμβούλους του Μαξίμου», ενώ επεσήμανε ότι το πελατειακό κράτος αναπαράγει το πελατειακό κράτος. «Υπάρχουν 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς», κατέληξε.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.