Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Υπέρ του ΕΝΦΙΑ θα... «κατάσχονται» οι επιστροφές φόρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μόνο στην οθόνη του υπολογιστή τους θα δουν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι την επιστροφή από την εφορία αφού πριν πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς, η εφορία θα φροντίσει να τα «συμψηφίσει» με τον ΕΝΦΙΑ που θα έρθει φέτος από τον Αύγουστο.

Έτσι τουλάχιστον είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής σε συνέντευξη σημειώνοντας ότι για φέτος ο νόμος θα εφαρμοστεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει νωρίτερα.

Έτσι όμως θα βγουν ζημιωμένοι όσοι περιμένουν την επιστροφή φόρου. Τούτο διότι θα ισχύσει το γνωστό δόγμα τους υπουργείου οικονομικών ότι δεν γίνεται καμία επιστροφή φόρου αν έχει προηγουμένως έχει βεβαιωθεί νέος φόρος.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί στο τέλος του Ιουλίου πριν οριστούν τα ποσά της επιστροφής θα έχει εκκαθαριστεί ο ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς το ποσό της επιστροφής του φόρου δεν θα φτάσει ποτέ στον λογαριασμό του αποδέκτη αλλά θα γίνει η δόση (ή οι δόσεις ) του ΕΝΦΙΑ.

Το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο η ΓΓΔΕ το δίνουν οι διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, και ειδικότερα η διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3943/2011 που τροποποίησε το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τους συμψηφισμούς οφειλών. Η διάταξη αυτή ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο που εξέδωσε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με την εγκύκλιο εκείνη είχε διευκρινιστεί, μεταξύ των άλλων ότι:

1 ) Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

2) Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να εκφράσει σχετική επιθυμία (χωρίς να υποβάλει τη σχετική αίτηση-δήλωση) ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται φέτος να εισπράξουν εφάπαξ επιστροφές φόρων με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλουν εντός του Ιουνίου, θα χάσουν τις επιστροφές αυτές ή ένα σημαντικό μέρος τους, προκειμένου οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. να χρησιμοποιήσουν τα ποσά των επιστροφών για να εισπράξουν νωρίτερα (ει δυνατόν και εφάπαξ), τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016

Αν λοιπόν ένας φορολογούμενος αποκτήσει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή φόρου 600 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση, αλλά ταυτόχρονα, με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα εκδοθεί τον Αύγουστο, κληθεί να πληρώσει ποσό της τάξεως των 600 ευρώ, τότε οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν την επιστροφή φόρου με τη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να μην αποδώσουν στο φορολογούμενο κανένα ποσό. Τον συμψηφισμό αυτό οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. έχουν το δικαίωμα να τον πραγματοποιήσουν, παρά το γεγονός ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα μπορεί να εξοφληθεί αργότερα και σταδιακά σε 5 μηνιαίες δόσεις.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.