Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Φοιτητές Ιατρικής στο ΑΠΘ «σκηνοθετούν» επείγοντα περιστατικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εισαγάγουν την τεχνική της προσομοίωσης στην ιατρική εκπαίδευση.

Φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ), θα «σκηνοθετήσουν» επείγοντα ιατρικά περιστατικά, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονική εμβολή, πολλαπλά χειρουργικά τραύματα, διαβητική κετοξέωση, αναφυλαξία και ανακοπή. Ο λόγος; Στοχεύουν να εισαγάγουν την τεχνική της προσομοίωσης στην ιατρική εκπαίδευση. Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πρωτοποριακού σεμιναρίου, με τίτλο «ABCS3» (Applied Basic Clinical Seminar with Scenarios for Students) που θα πραγματοποιηθεί 22-24 Απριλίου στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Το σεμινάριο αποτελεί εισαγωγή στη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση με τεχνικές που εφαρμόζονται σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει: 16 διαδραστικές διαλέξεις βασισμένες σε επείγοντα περιστατικά, τέσσερις σταθμούς βασικών πρακτικών κλινικών δεξιοτήτων και 10 κατασκευασμένα-σκηνοθετημένα επείγοντα περιστατικά (σενάρια), τα οποία θα διαχειριστούν με θεραπευτικές παρεμβάσεις και διαγνωστικές προσεγγίσεις φοιτητές ιατρικής, υπό την πίεση και καθοδήγηση ενός ειδικού εκπαιδευτή.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου, ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν τη διαδικασία της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών με επείγοντα προβλήματα. Για την ορθολογική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών απαιτείται άριστη γνώση της παθοφυσιολογίας της νόσου, εγρήγορση και ενέργειες για την έγκαιρη διάγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και άμεση έναρξη της καταλληλότερης θεραπείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η εκπαίδευση θα γίνει με ρεαλιστικά κατασκευασμένα και σκηνοθετημένα σενάρια επειγόντων περιστατικών. Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό του σεμιναρίου είναι η συζήτηση σε μικρές ομάδες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με τους ειδικούς ιατρούς» επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του «ABCS3» , καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ, Αστέριος Καραγιάννης.

Το «ABCS3» διοργανώνεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά από την ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με 10 πανεπιστημιακές κλινικές του ΑΠΘ και άλλους φορείς, και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 300 φοιτητές-εκπαιδευόμενους από όλη την Ελλάδα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.