Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών - Τι θα γίνει με την πληρωμή των δόσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ηλεκτρονικής Αθηνών, στο Περιστέρι συγκεντρώνονται από το πρωί οι 450 εργαζόμενοι της εταιρείας, οι οποίοι μένουν στο δρόμο μετά τη χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που την κήρυξε σε κατάσταση πτώχευσης.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, ο εργαζόμενος Βαγγέλης Κόικας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί μπαίνουν σε καθεστώς ανεργίας και φοβούνται ότι δεν θα λάβουν καν τις αποζημιώσεις τους.

Ο κ. Κόικας σημείωσε ότι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν πληρώθηκαν το προηγούμενο 15νθημερο του μισθού τους, αλλά και το δώρο του Πάσχα.

Τα προβλήματα στην επιχείρηση παρουσιάστηκαν από την έναρξη της κρίσης, το 2010. «Βλέπαμε μια κατάσταση, ότι οδηγούμαστε σε πτώχευση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν έκλεισε ένα υποκατάστημα στο Ηράκλειο», ανέφερε ο κ. Κόικας, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση στους εργαζόμενους για το τι «μέλλει γενέσθαι».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και από σήμερα τα 45 καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά.

Η εταιρεία αποδίδει το «λουκέτο» στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε και νέο τραπεζικό δανεισμό ακυρώθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού και την επιβολή των capital controls.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας είχε συγκαλέσει για σήμερα τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση, με σκοπό τη διασφάλιση των απαιτήσεων των εργαζομένων.



---------------

Τι θα γίνει με την πληρωμή των δόσεων στην Ηλεκτρονική Αθηνών

Κατέβηκε και η ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας.

Τέλος στην ιστορία της Ηλεκτρονικής Αθηνών έβαλε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς έκανε την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η Ηλεκτρονική από τις 9 Μαρτίου.

Το Πρωτοδικείο όρισε τη σημερινή ως μέρα παύσης των πληρωμών από την εταιρία και διέταξε τη σφράγιση της περιουσίας της.

Οπως αναφέρει η Ηλεκτρονική σε ανακοίνωσή της, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα, 14 Απριλίου.

Η εταιρεία αναφέρει ότι: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό».

Το λουκέτο στην Ηλεκτρονική και στα καταστήματά της, εκτός από το γεγονός ότι οδηγεί στην ανεργία 450 εργαζομένους, δημιουργεί και ορισμένα ερωτήματα στους καταναλωτές που την επέλεγαν για τις αγορές τους.

Καταρχήν τι θα γίνει με τις δόσεις που πληρώνουν όσοι έχουν αγοράσει από το ηλεκτρονικό κατάστημα (έπαψε να λειτουργεί επίσης) ή κάποιο κατάστημα της εταιρείας.

Η απάντηση είναι ότι οι δόσεις συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, καθώς η αγορά των προϊόντων γινόταν μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω έκδοσης καταναλωτικού δανείου (σε λίγες περιπτώσεις). Δηλαδή οι άτοκες δόσεις που έδινε η Ηλεκτρονική δεν χρηματοδοτούνταν από την ίδια, αλλά από την τράπεζα. Οπότε η οφειλή συνεχίζει να υφίσταται.

Σε κάθε περίπτωση, σε τέτοιες ραγδαίες εξελίξεις, δημιουργούνται ορισμένα απόνερα. Δηλαδή τι θα γίνει με όσους για παράδειγμα αγόρασαν χθες μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε δόσεις με κάρτα ή με μετρητά και δεν το έχουν παραλάβει ακόμη; Μπορεί να βρεθούν να πληρώνουν δόσεις για ένα προϊόν που δεν έχουν παραλάβει;

---------------


Εργαζόμενοι Ηλεκτρονικής: Διεκδικούμε τις αποζημιώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ


Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας αυτή την ώρα – Δείτε το φωτορεπορτάζ.

Στο υπουργείο Εργασίας μετέβησαν δεκάδες εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στα κεντρικά της εταιρείας στο Περιστέρι.

Ομάδα περίπου 40 ατόμων εισήλθε στο κτίριο του υπουργείου προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη.

«Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι μέσα σε ένα βράδυ η εταιρεία δήλωσε πτώχευση χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση πέρα από κάποιες φήμες που άφηναν να διαρρέουν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και έχουμε μείνει 450 εργαζόμενοι στον δρόμο. Αυτό το οποίο διεκδικούμε είναι η καταβολή των αποζημιώσεών μας μέχρι και το τελευταίο ευρώ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παναστασόπουλος Χάρης, πρώην διευθυντής στο κατάστημα της Παλλήνης το οποίο έχει κλείσει και μέλος της προσωρινής επιτροπής αγώνα εργαζομένων Ηλεκτρονικής.

Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr...










Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.