Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Επισπεύδουν φορολογικό - ασφαλιστικό για συμφωνία ως το τέλος Φεβρουαρίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις προτάσεις του για το φορολογικό καταθέτει αύριο στους δανειστές το οικονομικό επιτελείο, ανοίγοντας παράλληλα και τον κύκλο της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, το οποίο θα πρέπει να γίνει νομοσχέδιο μέχρι και το τέλος του μήνα.

Στόχος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι όλα να ολοκληρωθούν πριν τις αρχές Μαρτίου. Το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών που συμφωνήθηκε κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των συναντήσεων με τους δανειστές είναι το εξής:

Στην πρώτη φάση του η ελληνική ομάδα και οι θεσμοί θα θέσουν τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τ ους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι και το 2018 και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές θα αποχωρήσουν την Παρασκευή και θα επανέλθουν μετά το Eurorgroup της 11ης του μήνα, μάλλον την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Από την 15η μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα και να περάσουμε στην φάση της συζήτησης για το χρέος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι παρεμβάσεις της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να ενσωματωθούν σε δυο νομοσχέδια. Το ένα θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό και το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις στο φορολογικό και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα. Στη Βουλή όμως θα οδεύσουν ταυτόχρονα προς κατάθεση με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό. "ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΝΟ " όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Εκτίμησαν μάλιστα ότι ο χρόνος κατάθεσης, σύμφωνα με το καλό σενάριο, θα γίνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες ότι είναι περί τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, ελπίζοντας σε συμφωνία.

Το φορολογικό


Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι γενικές γραμμές της φορολογικής μεταρρύθμισης με βάση το ένα λογισμικό που έχει διατεθεί στο ΥΠΟΙΚ από το ΔΝΤ και μπορεί να δώσει 12 διαφορετικά σενάρια για το τελικό αποτέλεσμα της είσπραξης φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επιλέγει μια μέση λύση και σχεδιάζει να επιβάλει έναν ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 50%, χωρίς όμως να έχει αποφασίσει το όριο εισοδήματος στο οποίο θα επιβάλλεται αυτό το ποσοστό.

Σχεδιάζεται επίσης οι τρείς φορολογικές κλίμακες (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων ) να συμπτυχθούν σε δύο ή σε μια. Στην περίπτωση αυτή θα συνεχίζει να ισχύει το αφορολόγητο για τους μισθωτούς, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (ενοίκια, τόκοι καταθέσεων, κέρδη από μετοχές και αμοιβαία) θα ενταχθούν στην βασική φορολογική κλίμακα που θα αποφασιστεί.

Το ασφαλιστικό

Σήμερα ξεκίνησε και η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ξεκινήσει το πράγμα από την αρχή βάζοντας ενδεχομένως στο τραπέζι και κάποιες κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις.

Συνεχίζει να αρνείται την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη και επιμένει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 1,5% καθώς και στις αυξήσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Επιμένει επίσης στην δημιουργία του υπερταμείου κύριας σύνταξης, θεωρώντας ότι έτσι επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.