Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Οργισμένοι και οι αγρότες της Γαλλίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους για τη δεινή οικονομική κατάστασή τους.

Την εικόνα των μπλόκων των αγροτών δεν τη βλέπει κανείς μόνο στην Ελλάδα, μιας και παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γαλλία.

Το τσουνάμι θυμού των γάλλων αγροτών που ήδη ξεκίνησε από την περιοχή της Βρετάνης την περασμένη εβδομάδα, απειλεί να φθάσει στις πόρτες της πρωτεύουσας. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την κυβέρνηση του Παρισιού, που μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως και ο αγροτικός κόσμος.

Οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ δρόμους στην περιοχή Grand Ouest της Γαλλίας, προσπαθώντας να στείλουν το μήνυμα στις Αρχές, για την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης: Τα χρέη στις τράπεζες έχουν γίνει δυσβάσταχτα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, οι πτωχεύσεις όλο και πιο συχνές. Βασικό αίτιο της κρίσης, θεωρείται η συνεχής πτώση των τιμών στο γάλα, στο βόειο κρέας και ιδιαίτερα στο χοιρινό κρέας, σε αντίθεση με την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ιδιαίτερα για τους χοιροτρόφους, θεωρείται ότι το εμπάργκο στη Ρωσία, έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, και αυτό παρ' ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για να μπουν στην κινέζικη αγορά.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί ζητούν άμεσα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τα 700 εκατομμυρια Ευρώ που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο, στα οποία προστέθηκαν άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ, την περασμένη εβδομάδα. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τους περίπου 42.000 αγρότες που αναγνωρισμένα βρίσκονται στα όρια πτώχευσης, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Γεωργίας, Στέφαν Λε Φολ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αγρότες θεωρούν «ως σταγόνα στον ωκεανό» τη βοήθεια που τους αναλογεί, η οποία συρρικνώνεται σε μερικές χιλιάδες, όταν τα χρέη πολλών στις τράπεζες φθάνουν τις 200.000 ευρώ, οι δε τράπεζες δεν δείχνουν ιδιαίτερα συνεργάσιμες. Οι παραγωγοί ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση διαρθρωτικά μέτρα, όπως τη σήμανση προέλευσης του κρέατος, ιδιαίτερα στα μεταποιημένα προϊόντα.

Μόνιμο αίτημά τους είναι επίσης, να σταματήσει «η στρέβλωση του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Θεωρούν ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα έχει προκαλέσει ανισορροπίες στην αγορά.

Οι αγρότες απειλούν, ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με δράσεις κατά των σούπερ μάρκετ τις ερχόμενες μέρες, εάν δεν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες τροφίμων και τους μεγάλους διανομείς το θέμα του καθορισμού των τιμών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Αγροτών (FNSEA) ζητά την συμμετοχή της σε διαπραγματεύσεις με τους διανομείς και τη βιομηχανία, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα οικονομικά περιθώρια κέρδους για όλους. Ο πρόεδρος της FNSEA Ξαβιέ Μπελέν εξήγησε επανειλημμένα ότι κατά μέσον όρο ένα χοιροτροφείο στη Βρετάνη έχει ζημία 6.000 ευρώ ανά εβδομάδα. «Σήμερα σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, ο παραγωγός παραμένει ο μόνος κρίκος που βρίσκεται σε δυσκολία», υπογράμμισε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.