Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τον τίτλο του ομότιμου έλαβαν 56 καθηγητές του ΑΠΘ to 2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδήλωση σε κλίμα οικογενειακό, φορτισμένο με συγκίνηση, αλλά και αγωνία, για το μέλλον του Ιδρύματος.

«Όταν το 1980 μπήκα εγώ στην Πολυτεχνική Σχολή ως πρωτοετής, ήδη τον ακολουθούσε μία φήμη ότι είναι νέος, αξιόλογος, εξαιρετικός. Σαράντα χρόνια μετά, εδώ, εξακολουθεί να είναι ενεργός, όπως εύχομαι και ελπίζω να παραμείνετε όλοι εσείς, για πολλά - πολλά χρόνια». Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, με μία προσωπική αναδρομή, περιγράφει τον κύκλο της ζωής στο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας. Καλεί στο βήμα της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ τον τότε «νέο, αξιόλογο και εξαιρετικό» και σήμερα ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Διονύσιο Μπουζάκη, για να μιλήσει εκ μέρους των 56 Καθηγητών, που έλαβαν κατά το 2015 τον τίτλο του ομότιμου.

Η τιμητική εκδήλωση για τους 56 καθηγητές, που πέρασαν από τα πανεπιστημιακά έδρανα, τα αμφιθέατρα και τα ερευνητικά εργαστήρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και συνέβαλαν στην πρόοδο και την ανάπτυξή του, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε κλίμα οικογενειακό, φορτισμένο με συγκίνηση, αλλά και αγωνία, για το μέλλον του Ιδρύματος.

«Βλέπεις ανθρώπους, οι οποίοι έστησαν εργαστήρια, μαθήματα, δραστηριότητες και μόχθησαν δεκαετίες μέσα στο Πανεπιστήμιο, βλέπεις γνωστικά αντικείμενα τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από αυτούς τους αγώνες και την προσπάθεια, να χάνονται για το Πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Μήτκας, εξηγώντας ότι «οι αποχωρήσεις των καθηγητών λόγω συνταξιοδότησης, δεν είχαν παλαιότερα τον ίδιο αντίκτυπο που έχει σήμερα η αποχώρηση ενός μεγάλου αριθμού καθηγητών από το Πανεπιστήμιο, περίπου 80-100 το χρόνο».

Ο πρύτανης επισήμανε ότι το κενό που αφήνουν οι καθηγητές, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται, είναι δυσαναπλήρωτο -ποσοτικά και ποιοτικά- καθώς οι θέσεις τους δεν επαναπροκηρύσσονται εδώ και 6-7 χρόνια, με αποτέλεσμα μετά τις αποχωρήσεις του Αυγούστου για πρώτη φορά από το 1997 ο αριθμός των καθηγητών στο ΑΠΘ να είναι κάτω από 2.000.

«Η σοφία και η εμπειρία, που έχετε συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί να μας είναι πολύτιμη, μακάρι να σας φτάσουμε», είπε ο κ.Μήτκας, κλείνοντας την προσφώνηση των τιμώμενων με την ευχή «όλοι μαζί να βρούμε τρόπο, να κρατήσουμε στη χώρα μας τα λαμπρά μυαλά που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, διαπρέπουν και κάνουν την Ελλάδα και τα Πανεπιστήμια μας φτωχότερα, αλλά και λαμπρότερα».

«Δρόμοι δύσβατοι, αλλά γνωστοί»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Μπουζάκης μίλησε για τις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου, όπου «βλέπουμε ότι οι αποχωρήσεις μας δημιουργούν ήδη προβλήματα στα προγράμματα σπουδών». Ανατρέχοντας, ωστόσο, στα πρώτα χρόνια που εκείνος υπηρέτησε το ΑΠΘ, υπενθύμισε ότι «η πρώτη εποχή ήταν πολύ δύσκολη, είχαμε να αντιμετωπίσουμε στοιχειώδεις ανάγκες υποδομής, συνεργατών και στήσαμε σιγά - σιγά κάποιες διαδικασίες, κάποιες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές, τις οποίες ευτυχήσαμε να τις δούμε να αναπτύσσονται και να προβάλλονται και να φαίνονται διεθνώς».

«Μέσα σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, προσπαθούμε και συμμετέχουμε με τις εμπειρίες που έχουμε, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Αυτό ισχύει για πάρα πολλούς συναδέλφους που το Πανεπιστήμιο τους τιμάει και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, γιατί η ζωή συνεχίζεται, οι συνάδελφοι που μένουν είναι εξαιρετικοί και τη σκυτάλη που τώρα έχουν πάρει αυτοί, σαν οι μεγαλύτεροι μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, θα την προχωρήσουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, που την προχωρήσαμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο κ.Μπουζάκης.

Μεταξύ των καθηγητών του ΑΠΘ, οι οποίοι έλαβαν κατά το 2015 τον τίτλο του ομότιμου, είναι ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος (Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών), ο πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής, Ιωάννης Κογκούλης, πρώην πρόεδροι Τμημάτων όπως οι κ.κ. Ηλίας Βουλγαρίδης (Δασολογίας), Γεράσιμος Βώκος (Πολιτικών Επιστημών), Κωνσταντίνος Κυπαρισσίδης (Χημικών Μηχανικών), Χαράλαμπος Μπανιοτόπουλος (Πολιτικών Μηχανικών), Δήμητρα Προφήτου (Γεωπονίας), Αστέριος Τσιφτσόγλου (Φαρμακευτικής), αλλά και ακαδημαϊκοί, αναγνωρισμένοι για το σπουδαίο έργο τους, όπως ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής και ο συνταγματολόγος Σαράντης Ορφανουδάκης, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, αλλά και ο γνωστός για την πολυετή έρευνα πάνω στην αποκωδικοποίηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Ιωάννης Σειραδάκης.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.