Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Τι είπαν Μάρδας και Τζάκρη για επενδύσεις και απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μάρδας: Επενδύσεις… fast track σε έξι μήνες

«Κόψιμο» του χρόνου αδειοδότησης ενός έργου προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Έχοντας υπόψη ότι, αυτή τη στιγμή, έχουμε επενδύσεις, οι οποίες εγκρίνονται σε διάστημα ενός έτους -στην καλύτερη περίπτωση- έως τέσσερα χρόνια, καταλαβαίνετε ότι οι έξι μήνες αποτελούν "σεισμό", στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας που θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, στον "Αθήνα 984", σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης επενδύσεων στη χώρα.

«Μπορεί οι έξι μήνες σε εμάς να ηχεί ως ένας χρόνος ρεκόρ, αλλά έχοντας υπόψη ότι σε άλλες χώρες έχουμε έγκριση βιομηχανικών επενδύσεων -όχι ανοίγματος καταστήματος που γίνεται σε μια ημέρα- σε είκοσι μέρες, σε έναν έως δύο μήνες, οι έξι μήνες ηχούν πάλι υπερβολικοί σύμφωνα με τα κριτήρια που προανέφερα...» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Έως τώρα έχουμε κάνει την καταγραφή αυτού του "δαίδαλου", του τι ακριβώς χρειάζεται να έχει κάποιος για να πάρει μια άδεια είτε στο πλαίσιο της πολεοδομίας, είτε στο πλαίσιο της αρχαιολογίας, είτε οπουδήποτε αλλού. Αυτό που επιδιώκεται είναι το "κόψιμο" αυτών των χρόνων, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες, που συνδυάζονται με το περιβάλλον ή οτιδήποτε άλλο. Συχνά δείχνουμε μια υπερευαισθησία σε κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον...».

Ειδικότερα για τις αντιδράσεις περιβαλλοντικής ομάδας, ο κ. Μάρδας ανέφερε: «Αυτή η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή. Έχει σχέση απλά και μόνο -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό- με τον δημόσιο τομέα. Έχει μια ιδιότυπη αντίληψη για κάποια πράγματα, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη. Δεν είμαστε η μόνη υπερευαίσθητη χώρα για οτιδήποτε και οι υπόλοιποι είναι αναίσθητοι...».

--------

Τζάκρη: Τον Ιούνιο η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων

Δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Ομάδας Διαχείρισης Έργου.



Τον Ιούνιο του 2016 θα ολοκληρωθεί η απλοποίηση της αδειοδότησης της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας με προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς (μεταποίηση τροφίμων, τουρισμός, εξορυκτικές δραστηριότητες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος), ανακοίνωσε η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Ομάδας Διαχείρισης Έργου.

Το όλο πλαίσιο της απλοποίησης, συνέχισε, «θα υλοποιηθεί στην τελική του φάση μέσα από το νέο πληροφοριακό σύστημα αδειοδότησης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους που θα προάγει την ταχύτητα και τη διαφάνεια στην εξυπηρέτηση του πολίτη, των επιχειρήσεων αλλά και των ελεγκτικών και επιτελικών δομών του κράτους».

Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι, παρά τις πανηγυρικές διακηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζονταν ήταν στην πραγματικότητα ένα κενό γράμμα καθώς η εφαρμογή του νόμου 4262/2014 έχει μείνει μόνο στα χαρτιά. «Όμως η απλοποίηση αποτελεί τόσο δική μας θέληση όσο και βασική υποχρέωση της συμφωνίας μας με τους θεσμούς. Έως σήμερα, ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στις προβλέψεις αυτής της συμφωνίας, δηλαδή στο νόμο 4336 του 2015, εγκρίνοντας έγκαιρα τον σχετικό χάρτη πορείας για την μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιεράρχησης προτεραιοτήτων», ανέφερε η υφυπουργός.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του χάρτη πορείας υλοποίησης του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ν.4336/2015 και ανακοίνωσε επίσης, ότι ολοκληρώνεται η διαβούλευση επί του σχεδίου της σύμβασης με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωπος του γραφείου του Πρωθυπουργού, οι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς, Χωρικού Σχεδιασμού Ειρήνη Κλαμπατσέα, Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, Υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος, Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Θάνος Χριστόπουλος, Γενικοί Διευθυντές και συνεργάτες συναρμοδίων Υπουργείων, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.