Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα υπολογιστούν από την αρχή όλες οι συντάξεις - Τα σενάρια «θρίλερ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι στις νέες μειώσεις.
Με βάση τρία κριτήρια… κόφτες θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ώστε από το 2016 να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομαστεί κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψη του τρία κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία είναι:

-Η ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι.

-Ο χρόνος ασφάλισης που είχαν.

-Το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με το μισθό τους.

Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία αποχώρησης, λιγότερα τα χρόνια ασφάλισης και υψηλότερη η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί έναντι των δανειστών να παρουσιάσει τις προτάσεις της σύντομα και αναμένεται έως το τέλος του μήνα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό να ψηφιστούν στη Βουλή.

Έτσι, η πρόταση Κατρούγκαλου έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στα όργανα του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε η κυβέρνηση να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα.

Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018 συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015 – 2016 μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.

Μάλιστα ο νέος αλγόριθμος που θα χρησιμοποιηθεί για τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έχει ως στόχο να εξοικονομηθούν 700 – 900 εκατ. ευρώ για το 2016.
Ειδικότερα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα συνυπολογίζονται τα εξής:

-Ο χρόνος ασφάλισης: Στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών μπαίνουν όσοι έφυγαν με λίγα έτη ασφάλισης.

-Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης: Χαμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία, καθώς θα είναι μικρότερες οι μειώσεις σε όσους έφυγαν με πλήρη σύνταξη μετά τα 60 ή 62 χρόνια τους.

-Το ποσοστό αναπλήρωσης: Θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα και σίγουρα αυτό που ίσχυσε στο παρελθόν.

Το μαχαίρι θα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Όσον αφορά στις επικουρικές, εξετάζεται μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Θα καθιερωθεί ακόμα η εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που αντιστοιχεί στα 384 – 390 ευρώ.

Από εκεί και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου.

---------

Τα κριτήρια των περικοπών.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος, τόνισε ότι «με τις επτά ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του 3ου μνημονίου, οι πρώτες που θα πληγούν περισσότερο είναι οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ…

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, τόνισε ότι «εάν εφαρμοστεί ολόκληρη η ατζέντα του ασφαλιστικού, τότε θα πάμε σε μεγάλες μειώσεις για όλους τους συνταξιούχους για μικρές, μεσαίες και ανώτερες συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι με τις επτά ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου, οι πρώτες που θα πληγούν και θα πληγούν περισσότερο είναι οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια πάγωσε η καταβολή του εφάπαξ “όπου εκκρεμούν 61.000 ή κόστους 1,8 δισ. ευρώ”», ενώ επισήμανε ότι «υπάρχει πίεση των δανειστών να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στις επικουρικές όσο και στις κύριες συντάξεις».

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ που φιλοξενούν τα «Νέα» ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την αρχή θα φέρει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλες μειώσεις. Το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομάζεται κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψιν του 3 κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία θα είναι τα εξής:

-Την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι

-Τον χρόνο ασφάλισης που είχαν.

-Το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης, αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία.

Παράλληλα όμως, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται και όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία και παίρνουν υψηλούς μισθούς, έχοντας όμως λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Στόχος πάντως της κυβέρνησης παραμένει η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Δείτε το βίντεο:
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.