Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Προειδοποιητικά «πυρά» από τους αγρότες της Λάρισας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης - Ποια είναι τα αιτήματά τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό συμμετείχαν σήμερα σε συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με τη «συμβολική» παρουσία και μερικών τρακτέρ, καθώς οι διοργανωτές δεν ήθελαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν, η επιτροπή αγώνα αγροτών, κτηνοτρόφων, νέων αγροτών και επιστημονικών φορέων του νομού και, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο όσον αφορά στο θέμα της ρευστότητας, την παύση πληρωμών από την πολιτεία αλλά τη μη ανακοίνωση της αγροτικής ανάπτυξης από το αρμόδιο υπουργείο. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν, αυτό που πλέον είναι η «ταφόπλακα» του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού, είναι τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει και αφορούν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, όπως υποστηρίζουν, το 2016 και το 2017, με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου δύο δισ. ευρω. Θεωρούμε, τονίζουν, ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή και συνεχίζουν: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας, ούτε ο δευτερογενής που αφορά στη μεταποίηση όπως και τις εξαγωγές, προϊόντων που κερδήθηκαν με πολλούς κόπους και δυσκολίες στις αγορές του εξωτερικού. Θεωρούμε, ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, θα είναι καταστροφική για την χώρα μας, για την ύπαιθρο στην οποία ζούμε όλοι εμείς. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρω τα επόμενα χρόνια από τη Θεσσαλία , 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακαλλιέργητη γη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων». Προειδοποιούν δε ότι «αν περάσουν αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει επιστροφή».

Σημειώνεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν σήμερα στο συλλαλητήριο της Λάρισας, βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο και στο πανελλήνιο συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα στο Σύνταγμα, διότι «εκεί θα μετρηθούν» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Τα αιτήματα

  • Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες έχει ως ακολούθως:
  • Να θεσπιστεί ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρω, για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες προσαυξημένο με 3.000 ευρω για κάθε παιδί.
  • Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή 13%, προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, τα τεκμαρτα ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).
  • Η συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης.
  • Άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιότερων ετών.
  • Καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ.
  • Ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και ο ΦΠΑ στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%.
  • Αφορολόγητο ατομικών επιδοτήσεων και αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτόχθονων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών Αποζημιώσεων κλπ.).
  • Οι αποζημιώσεις από όπου και αν προέρχονται να παραμείνουν αφορολόγητες.
  • Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
  • Ορισμός της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργητικής γης.
  • Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Η νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των αλλοδαπών ποιμένων και εργατών γης με ένα καθεστώς νόμιμης εργασιακής παραμονής με ευθύνη του εργοδότη και αμοιβή που να φορολογείται και να ασφαλίζει τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή του στα έξοδα εκμετάλλευσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.