Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Γιατί αισθάνεστε λυπημένοι μετά το σεξ;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αρκετές γυναίκες αλλά και άντρες αισθάνονται λυπημένοι μετά το σεξ ακόμα κι αν έφτασαν στον πολυπόθητο οργασμό.

Έτσι την επόμενη φορά που ο σύντροφός σας αμέσως μετά το σεξ γυρίσει το πλευρό του από την άλλη ή δεν έχει όρεξη να παίξει μαξιλαροπόλεμο μαζί σας, μην του κάνετε μούτρα, υπάρχει εξήγηση!

Ονομάζεται μετασυνουσιακή δυσφορία (PCD, Post-coital dysphoria) και οι άνθρωποι που πάσχουν από PCT βιώνουν έντονα συναισθήματα θλίψης, άγχους ή ανησυχίας για έως και δύο ώρες αργότερα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Πρόκειται για την ορμόνη προλακτίνη. Οι γυναίκες παράγουν αυτή την ορμόνη για να παράγουν το γάλα, αλλά και οι άνδρες την έχουν. Το σώμα την παράγει αμέσως μετά τον οργασμό για να αντισταθμίσει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση. Έτσι, η προλακτίνη πιστεύεται ότι προκαλεί αυτά τα συναισθήματα μελαγχολίας.

Γιατί κάποιος να αισθάνεται λυπημένος μετά το σεξ;
Το σεξ έχει να κάνει με τη συνένωση με κάποιο άλλο άτομο και ενώ η ντοπαμίνη κάνει το σώμα να αισθάνεται υπέροχα, η προσγείωση στην πραγματικότητα αμέσως μετά το σεξ μπορεί να γίνει απότομα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να αισθάνεται φόβο για τη δέσμευση ή να θέλει να μείνει μόνος/μόνη ή απλά να κρατήσει αποστάσεις από το άλλο άτομο. Κατά τη διάρκεια του σεξ επίσης και λόγω του πάθους της στιγμής μπορεί να ειπωθούν πράγματα – όπως το «Σε θέλω» ή ακόμη και το «Σ’ αγαπώ» - που στην πραγματικότητα δεν εννοούνται και ενδεχομένως ο εκάστοτε σύντροφος που το αναφέρει, να το μετανιώνει μετά το σεξ.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι ερευνητές, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να προβούν σε προτάσεις θεραπευτικών λύσεων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sexual Medicine.



Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.